Sample Page Title

LOS ANGELES, California – Pelarian Rohingya menyaman Facebook sebanyak AS$150 bilion (RM634.5 bilion) kelmarin kerana mendakwa laman sosial berkenaan gagal menyekat ucapan kebencian di platformnya sehingga menyebabkan keganasan terhadap etnik minoriti tersebut meningkat.

Saman dikemukakan di sebuah mahkamah California itu menyatakan, algoritma digunakan oleh Facebook mempromosikan maklumat palsu dan idea pelampau yang direalisasikan menjadi keganasan di dunia sebenar.

“Faceook adalah seperti robot yang diprogram dengan misi tunggal iaitu untuk berkembang.

“Namun, pertumbuhan Facebook yang disuburkan oleh kebencian, perpecahan dan maklumat palsu telah menjejaskan kehidupan beribu-ribu orang Rohingya,” demikian menurut saman tersebut.

Etnik Islam berkenaan berdepan diskriminasi meluas di Myanmar di mana mereka dibenci sebagai ‘orang asing’ walaupun telah tinggal di negara itu selama beberapa generasi.

Kempen anti-Rohingya disokong tentera Myanmar yang dilabel oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai penghapusan etnik, menyaksikan ratusan ribu penduduknya diusir ke Bangladesh pada 2017 di mana mereka tinggal di kem-kem pelarian.


Ramai penduduk Rohingya masih berada di Myanmar di mana mereka tidak dibenar mendapatkan kerakyatan dan menjadi sasaran keganasan etnik di samping mangsa diskriminasi secara terang-terangan oleh junta tentera.

Di bawah undang-undang Amerika Syarikat (AS), Facebook dilindungi daripada sebarang liabiliti berhubung kandungan yang dimuat naik oleh penggunanya.

Namun, saman tersebut menyatakan bahawa undang-undang Myanmar yang tidak memberikan perlindungan sedemikian wajar diguna pakai dalam kes berkenaan.

Dalam pada itu, Facebook belum memberikan sebarang ulasan berhubung saman tersebut. Syarikat gergasi media sosial itu menerima tekanan di AS dan Eropah supaya menyekat penyebaran maklumat palsu terutamanya melibatkan isu pilihan raya dan koronavirus.

Kosmo-

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Buat Semakan Awal Sekatan LHDNM Elak Kesulitan Ke Luar Negara

Ramai rakyat Malaysia yang berkemampuan tentunya berasa teruja dapat kembali melancong ke luar negara...

HFMD: Kes Baharu Turun 35.9 Peratus

SUNGAI PETANI – Kes baharu penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) di negeri ini...

Sri Lanka Terpaksa Tutup Sekolah, Kerja Dari Rumah Jimatkan Petrol

COLOMBO: Krisis ekonomi di Sri Lanka semakin meruncing apabila pihak kerajaan mengambil keputusan menutup...

Zahid Tidak Puas Hati Sebab Tidak Dapat Jawatan PM

SHAH ALAM - Bekas Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Seri Tajuddin Abdul...

Filem Mat Kilau Atasi Jurassic World, Top Gun Maverick

Kuala Lumpur: GSC Cinemas mengumumkan filem Mat Kilau mencatat RM12.2 juta pada hari keempat...

Bangkai Kapal Perang AS Ditemui Selepas 80 Tahun Tenggelam

MANILA – Bangkai sebuah kapal Amerika Syarikat (AS) yang tenggelam pada kedalaman paling jauh...

14 Jemaah Haji Indonesia Meninggal Dunia

JAKARTA: Seramai 14 jemaah haji Indonesia dilaporkan meninggal dunia di Arab Saudi.Ikuti Mynewshub: Facebook,Twitter, TikTok, Telegram, InstagramJurucakap Panitia...