Wednesday, May 22, 2024

Creating liberating content

Rasuah: 2 Anggota, Pesara...

SHAH ALAM - Dua anggota dan seorang pesara polis masing-masing dipenjara dua tahun...

Pendakwaan Tarik Balik Rayuan...

PUTRAJAYA - Pihak pendakwaan telah menarik balik rayuan agar dikenakan hukuman lebih berat...

MCA Sedia Tebus Kegagalan...

KUALA LUMPUR – MCA bersedia untuk menebus kegagalan yang dialami parti itu dalam...

PPN Dipanggil Bantu Siasatan...

KUALA TERENGGANU - Polis telah memanggil Pengarah Pendidikan Negeri Terengganu bersama seorang lagi...

Doa Yang Diajarkan Rasulullah Kepada Fatimah

 

1. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh al-Imam al-Tabrani, Rasulullah ﷺ dikatakan pernah masuk ke rumah Saidatina Fatimah, dan mendapati Fatimah sedang terlelap tidur. (Setelah terjaga) Baginda lalu bertanya, apakah yang menyebabkan beliau tidur pada waktu begini. Lalu Fatimah menjawab: “Aku kepenatan (atau tidak sihat).”

2. Rasulullah ﷺ kemudian mengajarkan kepada Saidatina Fatimah doa dan zikir ini yang sunnah untuk dibacakan setiap hari iaitu:

يَا حَيُّ يَا قَيُّومُ بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيثُ أَصْلِحْ لِي شَأْنِي كُلَّهُ، وَلَا تَكِلْنِي إِلَى نَفْسِي طَرْفَةَ عَيْنٍ

“Ya Hayyu Ya Qayyum, Dengan rahmat-Mu aku memohon pertolongan. Perbaikilah urusanku seluruhnya, dan jangan Engkau serahkan aku kepada diriku walau hanya sekelip mata.” (Lafaz doa atau zikir ini daripada riwayat al-Nasa’i)

3. Menurut riwayat al-Nasa’i pula, Rasulullah ﷺ pernah mewasiatkan kepada Fatimah agar sentiasa membaca doa ini pada waktu pagi dan petang. Ini supaya kita sentiasa meletakkan kebergantungan diri kita kepada Allah tidak kira saat susah mahu pun senang.

4. Doa ini juga sesuai untuk dibacakan saat kita kesusahan. Ini kerana lafaz doa ini membawa kita agar meletakkan pengharapan kepada Allah. Dalam riwayat al-Tirmizi, Rasulullah ﷺ direkodkan pernah membaca lafaz terawal doa ini ketika ditimpa sesuatu kesusahan. Perkara ini diceritakan oleh Saidina Anas:


كَانَ إِذَا كَرَبَهُ أَمْرٌ يَقُولُ: (يَا حَيُّ يَا قَيُّومُ بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيثُ)

“Sesungguhnya Rasulullah apabila ditimpa sesuatu perkara maka Baginda akan mengucapkan: Ya Hayyu, Ya Qayyum, birahmatika astaghith.” (HR al-Tirmizi)

5. Amalkanlah lafaz zikir dan doa yang diajarkan oleh Baginda Nabi ﷺ ini. Doa dan zikir ini mendidik kita meletakkan kebergantungan (tawakal) dan pengharapan kepada Allah.

Semoga Allah membimbing kita.

Penulis : Dr. Ahmad Sanusi Azmi

 

  • Lagi berita berkaitan:
  • hukum

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori