Wednesday, May 22, 2024

Creating liberating content

779 Mangsa, Petugas Banjir...

KUALA LUMPUR - Pasukan Kesihatan Mental dan Respons Psikososial Kementerian Kesihatan telah memberi...

2,728 Kes Baru, Enam...

Sebanyak 2,728 kes baru Covid-19 dilaporkan semalam, menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 4,708,552.Ikuti Mynewshub: TelegramJumlah...

PAS Belum Bincang Untuk...

KOTA BHARU - PAS belum mengadakan sebarang perbincangan untuk bergabung dengan parti lain...

Video: Lelaki Maut Ditembak...

KUALA LUMPUR - Seorang lelaki dipercayai ah long mati ditembak 16 das dalam...

Siakap RM1,196 Cuma Makan Ikan Kecil Bukan Dedak

LANGKAWI – Ikan siakap yang dijual pada harga RM1,196 di Taman Geoforest Karst Kilim di sini yang tular sejak kelmarin telah dibela selama 11 tahun oleh pemiliknya.

Pemilik Restoran Terapung Sas Rimba, Norasyikin Musa berkata, siakap seberat 7.48 kilogram (kg) itu turut diberi makan ikan kecil yang segar dan bukannya dedak seperti kebanyakan sangkar ikan komersial lain.

Mynewshub - Siakap

“Kita tak bagi makan dedak, kita bagi ikan kecil yang dibeli daripada nelayan lain yang baru ditangkap.

“Bayangkan 11 tahun saya bela ikan itu, berapa banyak kos yang dikeluarkan, berapa ratus kilogram yang ikan itu sudah makan dan tak mungkin saya jual dengan harga seperti ikan yang seberat 2 kilogram,” katanya ketika ditemui Kosmo! di restorannya di sini semalam.

Tambahnya, kos operasi restoran terapung adalah tinggi dan boleh mencecah sehingga RM7,000 sehari.

IKUTTI TWITTER MYNEWSHUB DI SINI 


Katanya, selain daripada kos memberi makan kepada ikan di sangkar tersebut, kos operasi lain seperti minyak bot yang digunakan untuk membawa bahan masakan dan kos penyelenggaraan restoran juga adalah lebih tinggi kerana kedudukannya yang terapung mengikut pasang surut air laut.

Pengawal keselamatan juga perlu diupah bagi memastikan ikan yang dibela tidak dicuri oleh mereka yang tidak bertanggungjawab kerana kawasan sangkar tersebut adalah sangat gelap pada waktu malam.

Jelas Norasyikin, ini bukan kali pertama dia menjual ikan bersaiz besar daripada biasa kepada pengunjung yang datang ke restoran tersebut.

“Kalau ada permintaan oleh pelanggan, saya tetap akan jual ikan tersebut, tetapi saya akan maklumkan ikan tersebut adalah sangat besar berbanding saiz ikan lain yang mempunyai berat sekitar 800 gram (g) ke 2 kilogram.

“Sebelum ini, pelanggan yang menempah ikan tersebut bersetuju apabila dimaklumkan mengenai saiz ikan dan tidak pernah timbul masalah seperti ini,” ujarnya.

-Kosmo Online

Warden Disyaki Bunuh Penghuni Pusat Pemulihan Direman Tujuh Hari

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori