Monday, July 22, 2024

Creating liberating content

Alfatihah, Jenazah Nor Hayati...

Difahamkan jenazah Nor Hayati Sulong, 37 isteri kepada Suhaimi Awang telah ditemui di...

Agong Puji Pendekatan Segera...

PUTRAJAYA - Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzahirkan rasa...

PM Ucap Takziah Kepada...

KUALA LUMPUR - Nahas jalan raya yang meragut nyawa lima penuntut Universiti Sultan...

KJ Dilantik Ahli Lembaga...

KUALA LUMPUR : Bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar atau KJ sah...

Miss Universe Thailand Dituduh Salah Guna Bendera

BANGKOK– Polis Thailand akan mengambil tindakan terhadap Miss Universe Thailand 2021, Anchilee Scott-Kemmis kerana bergambar di hadapan ilustrasi menyerupai bendera negara Thailand yang dipaparkan di laman web penganjur acara itu, lapor akhbar Bangkok Post.

Tindakan itu difailkan oleh Komisioner Biro Polis Metropolitan (MPB), Leftenan Jeneral Samran Nuanma menerusi bekas penasihat jawatankuasa Dewan Undang-undang, Keadilan dan Hak Asasi Manusia, Sonthiya Sawasdee.

Sonthiya menuduh Anchilee melanggar Akta Bendera 1979 serta mengingkari pengumuman Pejabat Perdana Menteri yang melarang penggunaan bendera negara untuk tujuan komersial.

Gambar ratu cantik tersebut yang berdiri di hadapan jalur cat menyerupai warna bendera Thailand dikeluarkan secara online menerusi satu kempen promosi sebelum Anchilee bertanding dalam pertandingan Miss Universe ke-70 di Israel pada 12 Disember lepas.

Sonthiya berkata, beliau mahu MPB menyiasat dakwaan penyalahgunaan bendera supaya tidak menunjukkan contoh buruk kepada golongan muda kerana Anchilee mempunyai pengikut yang ramai di media sosial.


Beliau juga ingin tahu sama ada Anchilee terlebih dahulu telah mendapat kebenaran untuk menggunakan imej bendera daripada Pejabat Perdana Menteri atau tidak, selain tidak menuntut sebarang hukuman penjara, tetapi hanya mengambil langkah melindungi martabat bendera negara.

Sementara itu, ketua rangkaian peguam Thanai Klai Took, Decha Kittiwitthayanan berkata, kesalahan berkaitan bendera negara bakal membawa hukuman penjara maksimum dua tahun, denda sehingga 40,000 baht (RM5,043) atau kedua-duanya. – Agensi

-Kosmo Online

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori