Tuesday, May 30, 2023

Creating liberating content

“Alhamdulillah, Kehidupan Dalam Keadaan...

MESKIPUN sudah empat tahun jalani kehidupan bergelar ibu tunggal bersama anak tunggalnya, Nurdhia...

Video Rakam Suspek Cabul...

KUALA TERENGGANU - Suspek kejadian serangan seksual yang melibatkan seorang murid perempuan tahun...

Kastam KLIA Rampas 6.06Kg...

SEPANG - Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA)...

TRX & Bandar Malaysia...

JOHOR BAHRU - Ketua Pegawai Eksekutif 1Malaysia Development Bhd. (1MDB), Arul Kanda Kandasamy...

Cuba Malaysia Hilang Pulau Langkawi Kepada Thailand – Sultan Johor

SULTAN JOHOR: TIDAK MENERUSKAN PERMOHONAN SEMAKAN PULAU BATU PUTEH SEOLAH-OLAH MENGAKU KALAH SEBELUM MASUK GELANGGANG

DYMM Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar bertitah tindakan mesti diambil ke atas mereka yang bertanggungjawab jika benar ada pihak yang melakukan kecuaian dan kekhilafan dalam tidak meneruskan permohonan semakan dan pentafsiran kes Pulau Batu Puteh.

Titah Baginda Tuanku Sultan, Baginda mahukan penjelasan di sebalik tindakan kerajaan ketika pentadbiran Tun Dr. Mahathir Mohamad pada tahun 2018 untuk tidak meneruskan permohonan semakan ke atas penghakiman kes Pulau Batu Puteh di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

“Tindakan sedemikian seolah-olah mengalah sebelum masuk gelanggang. Kenapa keputusan untuk tidak meneruskan permohonan itu diambil sedangkan kita telah menemui bukti baharu yang berpihak kepada kita? Ini yang menyebabkan saya cukup terkilan.

“Mengapa soal kedaulatan Johor seolah-olah tidak penting kepada kerajaan pada waktu itu? Adakah kita negeri anak tiri? Kalau tak suka Johor… Cuba kalau Malaysia kehilangan Pulau Langkawi kepada Thailand, bagaimana rasa orang Kedah agaknya?

“Saya mahu pasukan petugas khas yang ditubuhkan oleh Perdana Menteri dapat menjelaskan punca kerajaan sewaktu pimpinan Dr. Mahathir menarik balik semakan kes berkenaan. Ambil tindakan setegas-tegasnya jika benar berlaku kekhilafan. Ini adalah soal kedaulatan kita,” titah Baginda kepada Royal Press Office (RPO) hari ini (14 Oktober).


Mynewshub

Menteri Besar Johor, Dato’ Hasni Mohammad dalam satu kenyataan telah memaklumkan Kerajaan Negeri Johor memberi jaminan akan bekerjasama dan membantu pasukan petugas khas Kerajaan Persekutuan.

Penubuhan pasukan itu telah diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri bagi membuat kajian menyeluruh, meneliti dan mencadangkan pilihan yang bersesuaian dengan mendapatkan pandangan daripada pakar perundangan antarabangsa berkenaan kes Pulau Batu Puteh.

Baca: Selepas Batu Puteh, Tun M ‘Gadai’ Pula Khazanah!

IKUTI FACEBOOK MYNEWSHUB DI SINI

Kategori

Leave a Reply