Wednesday, July 17, 2024

Creating liberating content

Tindakan Ke Atas Dr...

MELAKA - Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron percaya situasi politik negara...

Lelaki Sakit Mental Sembuh...

HEBATNYA tarikan seorang penyanyi apabila lagu-lagu yang dialun dan dilontarkan berjaya menyembuhkan penyakit...

Bayi Diserang Anjing Liar,...

KESIAN... Seorang bayi yang baru dilahirkan dalam masa enam ke lapan jam, kini...

McDonald’s Indonesia Agih Percuma...

JAKARTA - McDonald's Indonesia kembali merayakan Hari Sarapan Kebangsaan 2018 dengan kali ini...

5 Pasangan Islam Mohon Cerai Dalam 1 Jam

KUALA LUMPUR – Lima permohonan cerai diterima daripada pasangan Islam dalam tempoh satu jam setiap hari. Itu angka mengejutkan didedahkan di Dewan Rakyat, hari ini.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, bagi pasangan Islam setiap hari terdapat 21 kes penceraian berlaku, manakala bukan Islam pula 18 kes sehari.

“Sedang kita bercakap dalam dewan (Rakyat) ini, ada orang yang memohon cerai, maksudnya begitulah dia punya konteks dan suasana. Kita pun risau.

“Sebab itulah saya percaya walaupun bukan dalam bidang kuasa atau konteks Parlimen dan Undang-Undang, banyak sistem sokongan (diberikan) yang bukan sahaja berada di bawah kementerian ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Noor Amin Ahmad (PH-Kangar) yang mahu kerajaan menyatakan berapa kes perceraian berlaku sejak Mac 2020 hingga kini.

Mas Ermieyati berkata, sebanyak 66,440 kes permohonan cerai difailkan di mahkamah syariah seluruh negara bermula awal pandemik Covid-19 iaitu Mac tahun lalu sehingga Ogos tahun ini.

“Selangor mencatatkan daftar kes permohonan cerai tertinggi iaitu sebanyak 12,479 kes, diikuti Johor 7,558 kes serta Kedah pula 5,985 kes.

“Selain itu, Kelantan juga antara negeri tertinggi permohonan cerai iaitu 5,982 kes, diikuti Perak (5,921 kes), Terengganu (5,098), Pahang (5,058), Sabah (4,010), Wilayah Persekutuan (3,854) dan Negeri Sembilan (3,473),” katanya.


Menurutnya, sebanyak 2,978 kes penceraian difailkan di Pulau Pinang, diikuti Melaka (2,402), Perlis (1,081), dan Sarawak pula 561 kes.

Ahli Parlimen Masjid Tanah itu berkata, bagaimanapun statistik daripada Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia itu hanya menunjukkan bilangan kes permohonan cerai yang difailkan, sekali gus bukan bermaksud semua kes permohonan ini diluluskan dan berakhir dengan perceraian.

“Pendaftaran kes cerai bagi masyarakat Islam adalah di dalam kawalan dan bidang kuasa Jabatan Agama Islam (negeri),” katanya.

Selain itu, beliau turut mendedahkan, bilangan kes perceraian bagi golongan bukan Islam di seluruh Malaysia yang difailkan bagi tempoh sama adalah sebanyak 10,346 kes.

“Daripada jumlah ini, Selangor mencatatkan bilangan kes tertinggi iaitu sebanyak 3,160 kes, diikuti Kuala Lumpur sebanyak 2,893 kes dan Perak sebanyak 1,209 kes,” katanya. – myMetro Online

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori