Monday, June 17, 2024

Creating liberating content

Polis Buru Empat Penjenayah...

Subang Jaya : Polis memburu empat penjenayah menaiki motosikal yang menyamun seorang lelaki...

Israel Bebaskan Wanita Turki...

BAITULMAQDIS - Israel membebaskan seorang wanita Turki yang ditahan ketika melawat menggunakan visa...

Kastam Kedah Rampas Methamphetamine...

BUKIT KAYU HITAM - Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Kedah menahan seorang suri...

Zoe Saldana Dikecam, Gelapkan...

Aktres Zoe Saldana menerima kecaman penduduk kulit hitam di Amerika Syarikat selepas dia...

Ahmad Maslan Bebas 2 Tuduhan, Bayar Kompaun RM1.1 Juta

KUALA LUMPUR – Ahli Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi di sini, hari ini atas dua pertuduhan selepas membayar kompaun RM1.1 juta.

Beliau didakwa gagal mengisytiharkan RM2 juta yang diterima daripada Datuk Seri Najib Tun Razak kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan memberi penyataan palsu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Hakim Datuk Ahmad Shahrir Mohd Salleh memutuskan demikian selepas Timbalan Pendakwa Raya (TPR), Mohd Mukhzany Fariz Mohd Mokhtar memaklumkan mahkamah bahawa pihak pendakwaan menarik balik kedua-dua pertuduhan terhadap Ahmad Maslan berikutan tertuduh bersetuju membayar kompaun berjumlah RM1.1 juta, semalam.

“Dalam membuat permohonan untuk tidak meneruskan pendakwaan terhadap tertuduh, TPR mengesahkan bahawa tertuduh tidak akan dihadapkan semula dengan pertuduhan-pertuduhan yang sama pada masa akan datang. Ini berikutan fakta bahawa tertuduh telah menerima tawaran kompaun dan menjelaskan bayaran kompaun tersebut.

“Berpandukan Seksyen 254 Kanun Prosedur Jenayah dan nas undang-undang yang diputuskan oleh Mahkamah Rayuan dalam kes Pendakwa Raya terhadap Ambika M A Shanmugam, mahkamah dengan ini memerintahkan agar tertuduh dilepas dan dibebaskan daripada pertuduhan pertama dan kedua.

“Semua tarikh bicara yang telah dijadualkan dilapangkan,” kata Hakim Ahmad Shahrir. – BERNAMA

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori