Sample Page Title

KUALA LUMPUR – NanoMalaysia Berhad hari ini menandatangani Memorandum Perjanjian (MOA) dengan salah sebuah inkubator teknologi terkemuka India, 10000StartupsIndia dan syarikat permulaan yang berpangkalan di Malaysia, Foodie Box Group, untuk memulakan inisiatif pengkomersialan nanoteknologi.

Usaha ini melibatkan syarikat-syarikat permulaan dan rakan-rakan PKS yang dijangka dapat mempercepatkan dan mengembangkan lebih 1,000 buah syarikat permulaan, PKS dan PKS mikro yang berpangkalan di India.

Sejajar dengan aspirasi Malaysia untuk menjadi sebuah negara pengeksport teknologi, MOA tiga pihak ini melibatkan inisiatif aktiviti pemindahan teknologi oleh NanoMalaysia Berhad (NMB) melalui 10000StartupsIndia untuk mengupayakan syarikat permulaan, PKS dan PKS mikro di India dalam sektor seperti tenaga bersih, tekstil, pertanian bandar, penjagaan kesihatan dan enterpris sosial untuk menerima dan menggunakan nanoteknologi dalam penawaran produk mereka.

Hak harta intelek (IPR), produk dan penyelesaian nanoteknologi yang digunakan dibangunkan dan dimiliki bersama oleh NanoMalaysia Berhad beberapa rakan PKS di Malaysia.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian, NMB akan membangunkan model perniagaan yang disesuaikan untuk dipadankan dengan penyelesaian yang relevan dari syarikat permulaan nanoteknologi dan PKS Malaysia.

Ini bertujuan untuk menyesuaikan diri dengan ekosistem teknologi unik India dan menyertai dalam proses inkubasi untuk syarikat baharu, PKS dan PKS mikro mereka.

Pendekatan ini bertujuan untuk mempercepat pertumbuhan enterpris teknologi tinggi peringkat awal dan pertumbuhan NMB.

10000StartupsIndia ialah platform komuniti terbesar di India yang dibiayai oleh para pelabur Silicon Valley.

Matlamat mereka adalah untuk membimbing dan mempercepat syarikat permulaan; syarikat kecil dan sederhana terutamanya dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan; dan perniagaan tempatan yang diasaskan oleh usahawan wanita yang berasal dari bandar-bandar kecil di India.

Foodie Box Group ialah syarikat permulaan teknologi yang memberi tumpuan kepada makanan, teknologi dan enterpris sosial. Baru-baru ini syarikat telah menerima anugerah untuk Pengilang Pembungkusan Makanan Paling Inovatif di Malaysia dari Asia-Pacific Business Awards 2020.

Untuk mengambil bahagian dalam inisiatif pemindahan nanoteknologi ini, syarikat permulaan, PKS dan PKS mikro India akan disenarai pendek berdasarkan kriteria berikut:

• Syarikat permulaan, PKS atau PKS mikro perlu memiliki akses pasaran yang relevan dengan teknologi yang dicari.
• Mereka perlu memiliki pasukan dengan kecekapan teknikal untuk meningkatkan teknologi.
• Dana yang mencukupi untuk menyokong (1) dan (2).
• Bersedia untuk bekerjasama dengan entiti Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif NanoMalaysia Berhad, Dr Rezal Khairi Ahmad berkata:

“Kami sangat gembira dapat bekerjasama dengan India, salah sebuah ekonomi paling pesat berkembang di dunia, dan diberi kesempatan ini untuk membangunkan nilai syarikat permulaan, PKS dan PKS mikro mereka. Ini merupakan salah satu cara yang boleh diberi tumpuan oleh Malaysia untuk menjadi hab inovasi dan mengeksport teknologi kami.

Langkah ini secara langsung menyokong sasaran utama Negara Teknologi Tinggi Malaysia. Ini juga merupakan cara terpantas bagi syarikat Malaysia untuk memiliki ekuiti dalam syarikat dan aktiviti perniagaan di luar negara dan memperluas jejak teknologi global kita yang didorong oleh matlamat yang jelas.”

Pada tahun 2020, India menyaksikan pertumbuhan jumlah pusat permulaan yang mendadak berbanding tahun 2015. Dalam masa 5 tahun, jumlah syarikat permulaan di setiap sektor telah meningkat 40 – 45 peratus.

Malaysia juga turut menyaksikan pertumbuhan yang menggalakkan dalam PKS dan syarikat permulaan dalam bidang nanoteknologi pada tahun 2016 hingga 2020 dengan hampir 100 syarikat peringkat awal dan pertumbuhan yang menyertai program pengkomersialan dan pensijilan NanoMalaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif 10000StartupsIndia, Leenesh Singh berkata:


“Penggunaan nanoteknologi dan potensinya dalam meningkatkan pelbagai sektor di India masih belum dimanfaatkan sepenuhnya. Terdapat permintaan besar untuk teknologi baru bagi mengganggu perniagaan yang lebih tradisional seperti industri tekstil – di mana aplikasi nanoteknologi dapat digunakan untuk membangunkan bahan baru atau memperbaharui kaedah pengeluaran.

“Melalui perkongsian ini, kami yakin syarikat permulaan, PKS dan PKS mikro di India dapat mempercepat pertumbuhan mereka dan meningkatkan produk mereka untuk penawaran pasaran.”

Beliau menambah bahawa inisiatif ini diharapkan dapat menyumbang hingga 1 peratus daripada KDNK India.

Ketua Pegawai Eksekutif Foodie Box Group, Jimmy Lee berkata:

“Kerjasama ini bermanfaat bagi kedua-dua negara. Ia memberikan peluang yang luas bagi PKS Malaysia untuk melabur bakat dan teknologi mereka dalam mengembangkan pasar bersebelahan dan akan memperkasakan syarikat permulaan, PKS dan PKS mikro di India dengan memperkenalkan teknologi terkini kepada mereka sebagai nilai tambah untuk perniagaan.”

Ketua Pegawai Eksekutif NanoMalaysia Berhad, Dr Rezal menambah:

“Ini ialah langkah pertama bagi kita selepas melihat lebih banyak pasaran baru yang dibuka untuk memudahkan pemindahan teknologi melalui perkongsian perniagaan strategik antarabangsa. Langkah ini sudah tentu memberi ruang untuk menghidupkan perusahaan bersaiz kecil dan sederhana dengan memperkasakan mereka dengan kemahiran teknologi baharu, baik secara serantau dan global.“

Beliau berkongsi bahawa inisiatif ini ialah titik permulaan bagi syarikat dan pihaknya akan meneroka pasaran lain seperti Bangladesh dan rantau Timur Tengah untuk kerjasama yang serupa.

Tentang NanoMalaysia Berhad

NanoMalaysia Berhad telah ditubuhkan pada tahun 2011 sebagai sebuah syarikat berhad menurut jaminan (SBMJ) di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) untuk bertindak sebagai sebuah entiti perniagaan yang diamanahkan dengan aktiviti pengkomersialan dan perindustrian nanoteknologi menerusi model pembangun usaha sama.

Nanoteknologi terus memainkan peranan menyediakan penyelesaian yang efisien dan dipertingkatkan bagi pelbagai aplikasi termasuklah untuk kehidupan pintar, pembuatan pintar, pertanian, peranti elektronik serta tenaga dan persekitaran.

NanoMalaysia percaya bahawa “Internet of Nano-Things” atau IoNT akan menjadi pemacu teras bagi revolusi Industri ke-4 dan menjadi pemangkin perubahan termaju dalam industri, perniagaan dan masyarakat.

Tentang 10000StartupsIndia

10000StartupsIndia diperbadankan di Delaware LLC USA dan merupakan platform komuniti terbesar di India yang dibiayai oleh para pelabur Silicon Valley.

Visi kami adalah untuk membimbing dan mempercepat syarikat permulaan; syarikat kecil dan sederhana terutamanya dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan; dan perniagaan tempatan yang diasaskan oleh usahawan wanita yang berasal dari bandar-bandar kecil di India.

Platform kami menghubungkan setiap pengasas dengan pelabur melalui Kuber Virtual Investor Cohort – yang diadakan pada setiap bulan.

Kami melancarkan program Digital Accelerator Jepun yang pertama di India – dengan menjemput syarikat permulaan dari IoT; pembelajaran mesin; blok rantai; perisian terbenam; perkakasan; mobiliti; teknologi web dan keupayaan transformasi digital untuk membida projek yang lebih besar dan mengembangkan perniagaan dengan lebih luas lagi.

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

Buat Semakan Awal Sekatan LHDNM Elak Kesulitan Ke Luar Negara

Ramai rakyat Malaysia yang berkemampuan tentunya berasa teruja dapat kembali melancong ke luar negara...

HFMD: Kes Baharu Turun 35.9 Peratus

SUNGAI PETANI – Kes baharu penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) di negeri ini...

Sri Lanka Terpaksa Tutup Sekolah, Kerja Dari Rumah Jimatkan Petrol

COLOMBO: Krisis ekonomi di Sri Lanka semakin meruncing apabila pihak kerajaan mengambil keputusan menutup...

Zahid Tidak Puas Hati Sebab Tidak Dapat Jawatan PM

SHAH ALAM - Bekas Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Seri Tajuddin Abdul...

Filem Mat Kilau Atasi Jurassic World, Top Gun Maverick

Kuala Lumpur: GSC Cinemas mengumumkan filem Mat Kilau mencatat RM12.2 juta pada hari keempat...

Bangkai Kapal Perang AS Ditemui Selepas 80 Tahun Tenggelam

MANILA – Bangkai sebuah kapal Amerika Syarikat (AS) yang tenggelam pada kedalaman paling jauh...

14 Jemaah Haji Indonesia Meninggal Dunia

JAKARTA: Seramai 14 jemaah haji Indonesia dilaporkan meninggal dunia di Arab Saudi.Ikuti Mynewshub: Facebook,Twitter, TikTok, Telegram, InstagramJurucakap Panitia...