Friday, May 24, 2024

Creating liberating content

Kerajaan Tidak Berkompromi Dalam...

KUALA LUMPUR - Kerajaan tidak akan berkompromi dalam soal keselamatan negara dan akan...

Sekolah Di Ukraine Dibom...

ZAPORIZHZHIA: Sekurang-kurangnya 60 orang dikhuatiri terbunuh akibat pengeboman tentera Russia di sebuah sekolah...

Pemuda PAS Sambut Baik...

KUALA LUMPUR - Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) menerima keputusan Sultan Selangor, Sultan...

Bertemu Semula Ibu Kandung...

Chile - Seorang bercakap bahasa Chile sementara seorang lagi bercakap bahasa Inggeris. Tetapi...

Sekolah Perlu Sedia Pelitup Muka, Cecair Pensanitasi Tangan

KUALA LUMPUR – Sekolah bertanggungjawab menyediakan kelengkapan perlindungan diri seperti pelitup separuh muka dan cecair pensanitasi tangan untuk kegunaan pelajar dan guru, bukan dibeli oleh guru menggunakan wang sendiri.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata beliau dimaklumkan bahawa Kementerian Pendidikan telah menyalurkan peruntukan kepada setiap sekolah bagi tujuan pembelian kelengkapan itu.

“Apabila kita minta sekolah untuk sediakan cecair pensanitasi tangan, buat saringan suhu dan sebagainya, ini perlu disediakan oleh sekolah, bukan guru yang menyediakan secara persendirian.

“Saya harap sekolah berkaitan dapat menyediakan (kelengkapan itu) untuk guru dan pelajar bukan sahaja ketika mereka masuk sekolah tetapi juga di dalam kawasan sekolah seperti di kantin,” katanya pada sidang media perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di bangunan Parlimen, di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan akhbar hari ini yang mendedahkan terdapat guru-guru yang mengeluarkan wang sendiri untuk menyediakan kelengkapan perlindungan diri bagi kegunaan pelajar. – BERNAMA 

Kategori