Saturday, June 15, 2024

Creating liberating content

Lelaki Sanggup ‘Beraya’ Di...

BALAI Polis boleh dikatakan tempat yang 'digeruni' orang ramai walaupun datang dengan hanya...

Isu PTPTN Terus Dibangkit...

KUALA LUMPUR - Isu pembayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN)...

Prasekolah, Tabika Dibuka Bermula...

KUALA LUMPUR - Semua prasekolah dan tabika akan dibuka kembali bermula 1 Julai...

Mahkamah Tolak Saman Oleh...

KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi di sini hari ini menolak saman yang difailkan...

Sultan Nazrin Perkenan Solat Jumaat Di Perak Mulai Esok

IPOH – Hanya 12 orang daripada kalangan ahli jawatankuasa kariah dan pegawai masjid atau surau sahaja dibenarkan mendiri solat Jumaat dan solat sunat Aidilfitri di masjid serta surau di Perak bermula esok sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Ketua Pegawai Eksekutif, Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk), Shahrul Azam Shaari, berkata perkara itu diputuskan Jawatankuasa Fatwa Negeri (JFN) Perak berpandukan titah Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dengan tertakluk kepada syarat yang mesti dipatuhi.

Bagaimanapun, masjid serta surau di Perak masih tidak dibuka kepada orang awam.

MATI PUCUK? DAPAT RAWATAN SEGERA… KLIK

Katanya, antara garis panduan itu adalah Pengerusi Jawatankuasa Kariah dikehendaki menentukan bilangan 12 jemaah terbabit termasuk imam dan khatib, selain dikehendaki menyelesaikan perlaksanaan tuntutan kedua-dua solat berkenaan dalam tempoh tidak melebihi 20 minit.

Beliau berkata, khutbah bagi kedua-dua solat itu hendaklah dilakukan secara ringkas dan padat dengan masa penyampaian tidak melebihi 10 minit berpandukan teks yang disediakan Jabatan Agama Islam Perak (JAIPK).

“Tempoh masa bermula azan, khutbah hingga selesai solat Jumaat, begitu juga tempoh mula bertakbir hingga selesai khutbah solat Aidilfitri dihadkan tidak melebihi 20 minit.

“Jawatankuasa kariah masjid dan surau bagaimanapun dibenar menggunakan pembesar suara luar semasa bacaan teks khutbah dan takbir untuk manfaat ahli-ahli kariah di sekitar masjid dan surau.

“Kesemua jemaah juga dimestikan mengambil langkah yang perlu termasuk penyusunan saf dan kedudukan antara jemaah seperti mana prosedur ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia,” katanya dalam kenyataan hari ini.


Shahrul Azam berkata, garis panduan itu antara lain menyatakan individu berumur 60 tahun ke atas tidak digalakkan hadir di samping setiap jemaah dikehendaki berwuduk serta membawa sejadah masing-masing dari rumah sebelum hadir ke masjid mahupun surau.

Katanya, setiap jemaah dikehendaki membuat pemeriksaan suhu badan, sanitasi tangan, serta merekodkan kehadiran dalam buku selain mereka yang mempunyai gejala seperti demam, sesak nafas, sakit tekak dan selesema tidak dibenarkan hadir.

“Begitu juga mereka yang mempunyai sejarah kesihatan seperti kencing manis, darah tinggi, lelah, penyakit barah, dan seumpamanya tidak dibenarkan hadir selain tiada sebarang jamuan di masjid atau surau dibenarkan selepas selesai Solat Sunat Aidilfitri,” katanya.

Katanya lagi, kebenaran mendirikan kedua-dua solat itu di sesebuah masjid atau surau boleh ditarik kembali sekiranya syarat yang ditetapkan gagal dipatuhi pengerusi jawatankuasa kariah masjid atau surau terbabit.

“JAIPK akan mengeluarkan satu garis panduan kaedah pelaksanaan solat Jumaat dan solat sunat Aidilfitri kepada semua Pengerusi Jawatankuasa Kariah Masjid dan surau diri Jumaat di negeri Perak serta selanjutnya menyelia dan memastikan garis panduan dipatuhi,” katanya. – BH Online

Kategori