Saturday, May 18, 2024

Creating liberating content

RM21 Juta Bantu Pusat...

KUALA LUMPUR - Dana bantuan secara one-off bernilai RM21 juta akan diberikan kepada...

Wanita Hidap Tumor Dituduh...

NAIROBI (Kenya) - Seorang ibu tunggal bukan sahaja menghidap sejenis tumor yang menyebabkan...

Kanak-Kanak Orang Asli Dikhuatiri...

KUANTAN - Seorang kanak-kanak lelaki Orang Asli dikhuatiri lemas selepas tergelincir semasa memancing...

PRU14: Polis Awasi 15...

KUANTAN - Polis Pahang telah mengenal pasti 15 kawasan panas di seluruh negeri...

16,000 Warga Asing Di PKPD Sekitar Pasar Borong Selayang

KUALA LUMPUR – Hanya 6,000 rakyat tempatan berbanding 16,000 warga asing mendiami kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di sekitar Pusat Bandar Utara dan Pasar Borong Kuala Lumpur, kata Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa.

Menurutnya, berdasarkan bancian terbaru di kawasan itu mendapati daripada jumlah keseluruhan penduduknya iaitu 22,000 orang, seramai 16,000 adalah warga asing termasuk golongan pelarian Rohingya yang memegang kad Pesuruhjaya Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR).

“Ketika bancian awal hanya ada lebih 10,000 warga asing namun setelah dibanci secara terperinci mendapati angka naik sehingga 16,000 (warga asing).

Anda peniaga? Mencari platform pengiklanan Online? Mula dengan kami ..Website Mynewshub, FB (2.96 juta followers), Instagram dan Twitter. Hubungi kami http://www.wasap.my/60176070516

“Namun semua penduduk di PKPD termasuk warga asing akan dibekalkan dengan makanan.

“Tidak mungkin kami akan menggunakan wang ‘pembayar cukai’ untuk bekalan makanan mereka, jadi satu tabung khusus digerakkan bagi mengumpul dana membeli makanan asas kepada warga asing di kawasan PKPD,” katanya ketika wawancara eksklusif Bernama Radio bertajuk ‘Pengurusan Covid-19 dan PKP Wilayah Persekutuan’ di sini, hari ini.

Annuar berkata, sumbangan tabung khusus itu kini sudah mencecah lebih RM1 juta dan orang ramai dialu-alukan untuk memberi sumbangan ke tabung itu menerusi Pusat Pengurusan Krisis Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (CMC) di Jalan Tun Razak.


“Mana-mana pihak yang mahu menyalurkan sebarang bentuk sumbangan bekalan makanan kepada rakyat tempatan di kawasan PKPD akan diuruskan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM),” katanya.

Sementara itu, Annuar berkata, tahap pematuhan rakyat terhadap Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di sekitar ibu kota semakin baik apabila semakin kurang mereka ditahan kerana ingkar perintah tersebut.

“Jika dibandingkan dengan negara-negara lain ada pihak penguatkuasaannya terpaksa menggunakan kaedah lebih agresif untuk menangani kes ingkar PKP, namun di Malaysia, ada kerjasama dan kepercayaan antara kedua-dua pihak iaitu rakyat dengan kerajaan,” katanya. 

Kategori