Saturday, April 20, 2024

Creating liberating content

TPM Sekadar Dicabar Calon...

BAGAN DATUK - Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi bakal ditentang dua calon...

Tender Terbuka Perluas Capaian...

SHAH ALAM : Kerajaan dapat melakukan penjimatan dan meluaskan capaian pemberian sehingga 400,000...

Pengundi BN Sedang Diperbodohkan...

Penyokong Barisan Nasional (BN) jangan mengulangi kesilapan lalu. Jangan sesekali mengabaikan BN seperti...

Palsu Tandatangan Borang Rentas...

SHAH ALAM - Polis membuka kertas siasatan berhubung sekeping borang rentas negeri kosong...

Mana-Mana Kerajaan Akan Dikritik – Mahathir

PUTRAJAYA – Tun Dr. Mahathir Mohamad menyifatkan kritikan terhadap kerajaan berhubung pemberian kontrak kenderaan mewah untuk kegunaan menteri dan pegawai tinggi ibarat ‘memulangkan paku buah keras’.

Perdana Menteri berkata, mana-mana kerajaan akan dikritik dengan tindakan atau keputusan yang diambil.

“Setiap kerajaan akan dikritik. Perkara paling baik adalah berada di pihak pembangkang. Pembangkang sebelum ini menikmati 60 tahun mengkritik kerajaan.

“Sekarang pembangkang itu sudah menjadi kerajaan dan mereka kini merasa sendiri kritikan yang dilemparkan terhadap mereka ibarat `pulang paku buah keras’,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti Rasuah (JKKMAR) di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail; Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali; Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong; Ketua Pengarah Pusat Governans, Integriti dan Antirasuah Nasional (GIACC), Tan Sri Abu Kassim Mohamed dan Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Mohd Zuki Ali.

Sebelum ini, sebuah portal berita melaporkan kerajaan sedang dalam proses melantik sebuah syarikat untuk membekalkan kenderaan untuk kegunaan rasmi menteri dan pegawai kanan kerajaan.


Janji niaga itu akan menyaksikan peruntukan 32 unit Toyota Vellfire untuk kegunaan menteri dan 3,000 unit Honda Accord untuk pegawai kanan kerajaan.

Pelantikan syarikat baharu itu berikutan kontrak Spanco Sdn Bhd (Spanco) sebagai pengendali rangkaian kenderaan kerajaan tamat hujung tahun lalu.

Bagaimanapun, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, berkata kerajaan belum membuat keputusan berhubung pemberian kontrak terbabit dan hanya akan diputuskan dalam Mesyuarat Kabinet akan datang.

Langkah kerajaan untuk menukar kenderaan rasmi menteri dan pegawai tinggi itu menerima kritikan pelbagai pihak yang mendakwa keputusan itu bertentangan dengan pendirian kerajaan untuk berjimat cermat.

Kategori