Wednesday, July 24, 2024

Creating liberating content

KKM Sedia Laksana Imunisasi...

PUTRAJAYA - Kementerian Kesihatan (KKM) sudah bersedia untuk melaksanakan Pelan Imunisasi COVID-19 Kebangsaan fasa...

VIDEO: Wekk! Ulat Terkodek-Kodek...

Kisah makanan dihidangkan kepada pelanggan dalam keadaan sudah berulat memang bukan cerita baru.Apa...

Arab Saudi Bantu Tunisia...

ARAB SAUDI berjanji memberikan bantuan kewangan kepada Tunisa sebanyak kira-kira AS$830 juta, kata...

Bekas Setiausaha SPR Meninggal...

Putrajaya - Bekas Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Seri Kamaruddin Mohamed Baria...

Kerajaan Fail Rayuan Halang Rosmah Periksa Barang Kemas Disita

KUALA LUMPUR – Kerajaan memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan Datin Seri Rosmah Mansor melantik seorang pakar untuk memeriksa empat barang kemas yang disita polis tahun lalu.

Peguam Persekutuan Ashraf Hamid berkata rayuan itu difailkan pada Rabu.

Rosmah, isteri bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak, dibenarkan melantik pakar untuk mengenal pasti dan mengesahkan empat daripada 44 barang barang kemas yang disita polis semasa serbuan tahun lalu.

Hakim Wong Chee Lin membenarkan permohonan itu pada 17 September lalu, tertakluk kepada keizinan Bank Negara Malaysia kerana bimbang tentang ancaman keselamatan kerana barang kemas itu disimpan di bilik kebal.

Peguam Rosmah, Rajivan Nambiar berkata Wong menetapkan 16 Oktober ini untuk mendengar permohonan anak guamnya menangguhkan perbicaraan selepas kerajaan memfailkan rayuan itu.

“Perbicaraan yang dijadualkan antara 21 Oktober dan 24 Oktober tidak boleh diteruskan kerana pakar kami tidak dapat melakukan pemeriksaan,” katanya kepada pemberita selepas pengurusan kes di dalam kamar, hari ini.

Saman yang dipertikaikan itu difailkan tukang emas Global Royalty Trading SAL yang mendakwa menghantar 44 barang kemas, masing-masing bernilai antara AS$ 124,000 (RM519,183) dan AS$925,000 (RM3.8 juta), kepada Rosmah melalui kurier dan dua ejennya pada 10 Feb 2018.


Syarikat itu berkata Rosmah mengesahkan dan menerima terma dan syaratnya.

Ia juga mendakwa Rosmah, dalam surat bertarikh 22 Mei 2018, mengesahkan dan mengakui menerima barang kemas itu tetapi berkata ia tidak lagi dalam milikannya kerana ia dirampas pihak berkuasa Malaysia.

Royalti Global berusaha mendapatkan pengisytiharan mahkamah bahawa ia pemilik barang kemas tersebut dan pemilikan barangan itu tidak dipindahkan kepada Rosmah.

Ia juga memohon perintah mandatori kepada Rosmah untuk menyediakan senarai barangan kemas yang disita untuk dipulangkan kepada mereka atau membayar AS$14.79 juta bagi harga barang kemas tersebut.

Peguam David Gurupatham, yang mewakili tukang emas itu, berkata anak guamnya juga mendeposit RM75,000 di mahkamah sebagai jaminan kos seperti yang diminta Rosmah.

Kategori