Friday, December 1, 2023

Creating liberating content

Amaran Ribut Petir Di...

  KUALA LUMPUR - Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir di perairan...

Real Madrid Pecat Pengurus,...

MADRID - Carlo Ancelotti dipecat daripada jawatannya sebagai pengurus Real Madrid setelah beliau berjaya...

Van Rempuh Pasar Malam:...

CAMERON HIGHLAND - Seorang mangsa yang cedera parah dalam kejadian sebuah van  merempuh...

Lima Modul Hospital Hadapan...

JOHOR BAHRU - Lima modul hospital hadapan milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM) tiba...

Balu Mejar Zahir Pohon Henti Spekulasi Kematian Suami

KUALA LUMPUR – “Saya mohon jangan dibangkitkan benda yang bukan-bukan berkaitan pemergian arwah suami, kesian arwah yang telah tiada,” kata balu Mejar Mohd. Zahir Armaya yang maut dalam insiden tertembak ketika membuat aksi gimik pada Pelancaran Divisyen Kelima Infantri Malaysia dan Briged Ke-13 Infantri Malaysia di Kem Lok Kawi, Sabah, awal bulan ini.

Nour Shafinar Harun, 31 berkata dirinya menerima dengan reda bahawa pemergian arwah suaminya adalah disebabkan kemalangan dalam latihan.

“Saya reda dengan pemergian arwah. Saya juga tidak mahu individu-individu luar mengaitkan apa-apa pasal arwah (berhubung kematiannya), sebab kita dalam badan ketenteraan ni, saya pun faham macam mana situasi begini boleh berlaku.

“Orang yang telah tiada, tetap tiada…untuk kebajikan saya selepas ini, memang pihak kerajaan akan mengambil alih dan akan dijaga oleh pihak tentera sendiri,” katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas menerima kunjungan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail di Kem Wardieburn di sini hari ini.

Nour Shafinar turut menzahirkan kesyukuran dan rasa terharu di atas kesudian Wan Azizah meluangkan masa melawat dirinya bersama anak-anak serta mensihati agar terus tabah mengharungi kehidupan mendatang selain turut lega apabila kerajaan menghargai jasa arwah meskipun telah meninggal dunia.

Dalam kejadian pagi 4 September itu, Mohd. Zahir yang juga merupakan anak pengarah dan pelawak terkenal, AR Badul tertembak oleh rakannya sendiri dalam jarak lingkungan 5 meter menggunakan senjata api semasa acara itu.

Sementara itu, Nour Shafinar memberitahu bahawa anak-anaknya yang masih kecil turut menunjukkan perkembangan positif dan memahami keadaan bahawa ayah mereka telah tiada.

“Anak-anak semua faham dan mereka reda. Memang saya sendiri sebagai ibu beritahu mereka bahawa ‘daddy’ dah tiada dan mengajar mereka untuk sentiasa mendoakan arwah.


“Saya turut memberitahu bahawa ‘daddy’ mereka pergi disebabkan kemalangan dalam latihan, jadi saya ajar anak-anak untuk terima dan reda dengan keadaan itu,” katanya.

Jelasnya, ada ketika anak-anak akan menatap gambar dan wajah ayah mereka sebagai pengubat rindu.

Bagaimanapun, Nour Shafinar tidak menghalang sekiranya anak-anaknya mahu mengikut jejak langkah bapa mereka untuk menjadi penembak satu hari nanti.

“Saya galakkan anak untuk teruskan perjuangan kami sebab saya pun bekas penembak tepat (tentera) juga. Anak yang sulung sudah menunjukkan sedikit ciri-ciri minatnya dan anak yang kecil (bayi) pun agresif lebih sikit,” ujarnya sambil tersenyum.

Beliau yang kini sedang hamil turut mengakui dalam proses menguruskan perpindahan mereka sekeluarga ke Perak memandangkan itu adalah hasrat terakhir arwah kepadanya.

Pegawai Tentera Pasukan 11 Rejimen Gerak Khas itu merupakan penembak tepat, meninggalkan seorang balu bersama lima orang anak berumur antara enam bulan dan 10 tahun. 

Kategori