Tuesday, June 18, 2024

Creating liberating content

Gaji Minimum RM1.5K Untuk...

JOHOR BAHRU - Gaji minimum dicadang dinaikkan sehingga RM1,500 dengan kadar segera sebagai...

Alhamdulilah.. Rozita Che Wan...

PASANGAN selebriti paling popular, Zain Saidin dan Rozita Che Wan telah selamat pulang...

Pulau Pinang Catat Pelaburan...

GEORGETOWN: Pelaburan pembuatan di Pulau Pinang mencapai paras tertinggi sebanyak RM76.2 bilion pada...

Konvensyen Dunia Islam Mampu...

KOTA KINABALU - Pelaksanaan program ilmuan seperti Konvensyen Dunia Islam berupaya menyuburkan serta...

KKM Mula Siasatan Penjualan Gula-Gula ‘Ghost Smoke’

PETALING JAYA – Bahagian Kualiti dan Keselamatan Makanan Kementerian Kesihatan (KKM), telah memulakan siasatan dan penguatkuasaan berhubung penjualan gula-gula ‘Ghost Smoke’ di seluruh negara.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad berkata, pihaknya sedang menyiasat perkara itu secara menyeluruh dan akan bekerjasama dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

“Ia (penjualan gula-gula ‘Ghost Smoke’) adalah sesuatu yang mengejutkan dan cara ia dipasarkan, dalam kalangan pelajar sekolah.

“Perkara ini sudah kita perhatikan dan akan mengambil tindakan segera. Kita tidak akan membenarkannya,” katanya pada sidang media selepas melancarkan program Neuropsychiatry Masterclass 2019 di sini, hari ini. 

Semalam, media melaporkan mengenai kebimbangan ibu bapa berhubung penjualan gula-gula ‘Ghost Smoke’ yang mengeluarkan asap seakan-akan rokok apabila disedut.

Gula-gula itu didapati dijual secara berleluasa di daerah di Papar, Sabah, yang dibeli pelajar sekolah dan selain Papar, gula-gula berkenaan juga ada dikatakan dijual secara berleluasa di daerah lain termasuk di Kota Kinabalu, kebanyakannya dibawa dari luar sekolah oleh murid.

Ditanya dari manakah datangnya sumber gula-gula berkenaan, Dzulkefly berkata, beliau belum mendapat laporan dan masih menunggu siasatan mengenainya.

Kategori