Sample Page Title

KUALA LUMPUR – Kementerian Kewangan menolak tawaran Maju Holdings Sdn Bhd untuk mengambil alih PLUS Malaysia Sdn Bhd (PLUS), selepas menilai pandangan pemegang saham utama syarikat konsesi tol itu.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, pemegang saham utama PLUS, Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak bersetuju dengan tawaran pengambilalihan itu.

“Kita terima banyak permohonan pelbagai pihak dan keputusan kementerian adalah berlandaskan pandangan yang diberikan pemegang saham utama, iaitu Khazanah dan KWSP.

“Buat masa ini, Khazanah dan KWSP tak setuju. Itu adalah keputusan buat masa ini, tetapi kita tetap akan berpandukan apa yang bakal diputuskan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad,” katanya ketika ditemui media di lobi Parlimen, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan sebuah portal berita yang mendakwa Guan Eng menentang pengambilalihan syarikat konsesi tol itu daripada Maju Holdings.

Laporan itu mendakwa Maju Holdings sudah membuat tawaran baharu bagi mengambil alih PLUS dan ia dikatakan disahkan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Ini bukan kali pertama Maju Holdings membuat tawaran untuk mengambil alih PLUS apabila tawaran seumpamanya pernah dikemukakan pada 2017.

Namun, kerajaan pada ketika itu menolak dengan alasan tidak dapat mengesahkan sama ada tawaran terbabit disokong sumber kewangan yang jelas dan kukuh.

Mengulas lanjut, Guan Eng berkata, pihaknya akan mengaturkan pertemuan dengan Maju Holdings untuk menilai tawaran baharu berkenaan.

“Saya akan berjumpa pihak Maju Holdings untuk meneliti tawaran baharu itu yang dikatakan berbeza daripada tawaran sebelum ini,” katanya. – Sinar Harian

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

SIAPAKAH ANGGOTA PAC?

Sebelum kita beriya-iya membawang mengenai isu "kapal dah bayar tetapi tak dapat" seharusnya kita...

ISU KAPAL LCS: KEGAGALAN KEDUA RAFIZI HASUT RAKYAT

Memang tugas Rafizi Ramli menghasut rakyat. Apatah lagi dia kini Timbalan Presiden PKR. Jika...

4,684 Kes Baru, 11 Lagi Kematian

Sebanyak 4,684 kes baru Covid-19 dilaporkan semalam, menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 4,705,824.Ikuti Mynewshub: TelegramJumlah kes...

Penubuhan Suruhanjaya Bebas Tatakelakuan Polis Sia-Sia, Bertindan – TI-M

KUALA LUMPUR : Transparency International Malaysia (TI-M) tidak bersetuju dengan penubuhan Suruhanjaya Bebas Tatakelakuan...

Kesatuan Eropah Seru Ketegangan Gaza Dihentikan

BRUSSELS - Kesatuan Eropah (EU) pada Sabtu menggesa semua pihak agar mengelakkan sebarang tindakan...

Kartel Dadah Mexico Balut Mayat Seperti Mumia

BANDAR RAYA MEXICO – Anggota-anggota sebuah kartel dadah dilaporkan membunuh dua orang, membalut mangsa...

Pelajar Tingkatan Satu Ditahan, Curi Tabung Surau

Ampang Jaya : Tindakan seorang pelajar tingkatan satu dan rakannya mencuri tabung di sebuah...