Sunday, June 16, 2024

Creating liberating content

Op Pacak Tumpu Kawasan...

KOTA BAHARU - Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) akan memberi tumpuan terhadap kawasan...

Sindiket Samun Dan Curi...

KUANTAN : Polis berjaya menumpaskan geng samun dan curi kenderaan dikenali ‘Geng Jering...

Polis Buka 40 Kertas...

KUALA LUMPUR - Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah membuka 40 kertas siasatan berhubung...

Shah Rukh Terima Gelaran...

BINTANG Bollywood terkenal, Datuk Shah Rukh Khan sekali lagi melakar sejarah apabila dikurniakan gelaran doktor...

Malaysia Turun Ke-80 Negara Paling Bahagia Di Dunia

BERDASARKAN kajian yang telah dilakukan oleh World Happiness Report 2019, Malaysia telah disenaraikan dalam kedudukan yang ke-80 daripada 156 buah negara yang menyertai senarai negara paling bahagia di dunia.

Kedudukan terbaru ini telah meletakkan Thailand dan Filipina sebagai pendahulu negara paling bahagia dunia pada tahun ini. Untuk pengetahuan, Malaysia berada di tangga ke-35 paling bahagia dunia pada tahun lalu sebelum turun ke tangga ke-80 pada tahun ini.

Dalam usaha memastikan kebahagiaan dan kesejahteraan rakyat terjamin, Hari Kebahagiaan Sedunia telah dilancarkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada tahun 2013 lalu dan akan disambut setiap 20 Mac pada setiap tahun.

Menurut kajian yang dilakukan, Kuala Terengganu, Petaling Jaya dan Manjung menjadi antara 10 kawasan yang mencatat penduduk paling bahagia daripada 101 lokasi ditinjau di Malaysia.

Indeks kebahagiaan bagi setiap lokasi yang ditinjau diambil daripada 14 aspek utama kehidupan, termasuklah persekitaran yang bersih, komunikasi yang berkesan untuk menyelesaikan isu keselamatan, hubungan erat antara jiran dan pengurusan sampah dan sisa pepejal yang cekap.


Berbanggalah menjadi rakyat Malaysia dan mendiami lokasi-lokasi yang mempunyai indeks kebahagiaan yang tinggi kerana dari situ, anda akan mempunyai keluarga yang harmoni dan bahagia. – The Vocket

Kategori