Friday, July 19, 2024

Creating liberating content

Isu Laut China Selatan...

KOTA SAMARAHAN - Malaysia percaya isu Laut China Selatan adalah kompleks, merangkumi pelbagai...

Manfaat Peluang Dalam Kempen...

KOTA BHARU - Walaupun berdepan laluan sukar dalam kempen Piala Malaysia, Persatuan Bola...

Tilam Bayi IKEA Ditarik...

WASHINGTON – Pengeluar perabot terkenal Sweden, IKEA pada Rabu mengumumkan segera menarik balik...

Kena Tembak, Tetak &...

PERGADUHAN yang tercetus di kawasan tapak permainan dan parking di Flat Rimba Jaya, Sek 16,...

KKM Komited Wajibkan Suntikan Vaksin

KUALA LUMPUR – Kementerian Kesihatan (KKM) tidak akan berputus asa dalam usaha untuk mewajibkan suntikan vaksin imunisasi walaupun mengakui sukar untuk melaksanakan sesuatu program secara mandatori.

Menterinya, Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad berkata, kementerian mempunyai tanggungjawab menyeluruh dalam memastikan golongan sasar dalam program itu mendapat pencerahan lanjut mengenai kepentingan vaksin.

“Apapun kami akan mulakannya (dasar mewajibkan suntikan vaksin), tapi yang paling penting ialah keinsafan dan kesedaran ibu bapa bahawa keselamatan dan kesihatan anak mereka penting dan tahu risiko sekiranya tidak divaksin.

“Golongan anti vaksin hanya diberi pendedahan dari sudut negatif dan tidak berdasarkan bukti kesihatan, oleh itu semua pihak bukan sahaja di kementerian malah Jakim dan ramai mufti telah memberi penjelasan positif mengenai vaksin,” katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Mesyuarat Jawatankuasa Codex Berkaitan Lemak dan Minyak (CCFO) ke-26 di sini hari ini.

Semalam Dzulkefly dilaporkan berkata, cadangan dan dasar supaya suntikan vaksin imunisasi diwajibkan akan dibincang pada mesyuarat pasca Kabinet Kementerian Kesihatan. – BERNAMA

Kategori