Sample Page Title

RISIKO… Berjuta-juta remaja di seluruh dunia kini gemar guna aplikasi TikTok, semata-mata untuk merakam diri mereka melakukan sesuatu sepanjang 15 saat.

Namun, ramai ibu bapa baru sahaja ‘bertapak’ untuk guna aplikasi tersebut. Apa yang pasti, golongan ibu bapa sering kali ‘terkejut’ apabila mula cuba ‘teroka’ aplikasi tersebut.

Menerusi aplikasi itulah, pengguna bebas mengekspresikan diri menerusi video pendek. Rangkaian sosial itu jadi aplikasi yang paling banyak dimuat turun melalui App Store (Apple).

Ia dicatat dalam tempoh enam bulan pertama 2018, menurut syarikat analisis pasaran, Sensor Tower. Ini bermakna, aplikasi itu sebenarnya lebih popular berbanding Facebook, Instagram dan Snapchat.

Laman milik syarikat China, ByteDance, dilaporkan mempunyai 500 juta pengguna setakat Jun lalu selepas ia ambil alih Musical.ly pada tahun 2017 dan meluaskan jangkauannya di Amerika Syarikat.

Namun, para pengkritik menyatakan bahawa aplikasi itu mendedahkan para pengguna kepada komen yang mampu jejas diri mereka, terutama sekali para pengguna wanita yang masih muda.

Bukan itu sahaja, aplikasi tersebut sebenarnya boleh juga dijadikan sebagai wadah terbaik bagi penjenayah tertentu untuk cari mangsa serangan seksual.

Aplikasi itu menjanjikan para penggunanya dengan kandungan yang “tidak disunting, nyata dan tanpa batasan” serta mendakwa bahawa ia sesuai bagi kanak-kanak berusia 12 tahun dan ke atas.


Terdapat banyak kes dilaporkan pihak media yang mana pengguna berasa terganggu dengan komen diterima. Ada juga pengguna yang diminta beri butiran peribadi atau memuat naik gambar provokatif.

Sebelum ini, Indonesia turut haram aplikasi itu selepas lebih 170,000 orang menandatangani petisyen yang dakwa aplikasi itu tidak sesuai bagi kanak-kanak kerana ajak memuat naik video dalam pakaian terdedah.

Larangan itu hanya dimansuhkan selepas wakil-wakil dari China mengadakan lawatan ke Jakarta dan berjanji akan menggajikan lebih ramai kakitangan untuk menapis kandungan-kandungan tidak sesuai.

Kesan pendedahan awal kepada media sosial adalah sesuatu yang sangat baru sehingga “ibu bapa, pendidik, dan doktor juga… mungkin kurang tahu atau tidak tahu sama sekali tentang perlunya bimbing generasi muda.

“Ia berkaitan tentang bahaya teknologi-teknologi baharu ini,” kata seorang pakar, Brian Solis dari syarikat penasihat teknologi Amerika Syarikat, Altimeter. – AFP

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

Data Pelanggan Hotel Shangri-La Digodam

SINGAPURA: Rangkaian hotel mewah Kumpulan Shangri-La memaklumkan pangkalan data pelanggannya di lapan negara Asia...

Korea Utara Didakwa Lancar Dua Peluru Berpandu Balistik

SEOUL: Tentera Korea Selatan mendakwa Pyongyang melancarkan dua peluru berpandu balistik pada awal pagi...

Raja Permaisuri Agong Seru Kerajaan Tubuh Pusat Latihan Demensia

KUALA LUMPUR: Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, hari ini menyeru...

KPDNHEP Bincang Isu Bekalan Telur Ayam Isnin Ini

IPOH - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan mengadakan Mesyuarat...

Angka Korban Letupan Bom Di Kabul Meningkat Kepada 35 Orang

KABUL: Angka kematian akibat serangan bom berani mati di sebuah pusat pendidikan di ibu...

KSM Lulus 541,315 Kuota Pengambilan Pekerja Warga Asing

PUTRAJAYA - Kementerian Sumber Manusia (KSM) meluluskan sejumlah 541,315 kuota pengambilan pekerja warga asing...

Dua Lelaki Bermotosikal Tembak Kereta Di Sitiawan

LUMUT – Dua lelaki menaiki sebuah motosikal menembak cermin belakang sebuah kereta yang diparkir...