Monday, July 22, 2024

Creating liberating content

FRI Rantau Abang Guna...

DUNGUN - Institut Penyelidikan Perikanan (FRI) Rantau Abang di sini atau lebih dikenali...

Buruh Binaan Warga Indonesia...

JOHOR BAHRU - Seorang buruh binaan warga Indonesia dijumpai mati dengan kesan kelar...

Gambar Perut Model Berbikini...

Sekeping gambar model dari Brazil, Adriana Sant’anna yang sedang sarat mengandung, yang dimuatnaik...

Satelit Pertama Buatan Malaysia...

KUALA LUMPUR : ANGKASA-X berjaya melancarkan satelit A-SEANSAT-PG1 (PG1) buatan tempatan yang pertama,...

Kerajaan Sedia Ukur Sempadan Perairan Malaysia-Singapura

SHAH ALAM – Kerajaan bersedia mengukur sempadan perairan Malaysia dan Singapura bagi melihat sama ada benar kapal Malaysia menceroboh perairan republik itu, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Kita boleh ukur ia betul ke atau pun tidak, garisan mereka tu tak kena dan kita masih ada dalam kita punya own waters” kata Perdana Menteri secara ringkas ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan Kesatuan Pekerja-Pekerja Pakaian Seragam Pos Malaysia Bhd (UPUS) kali ke-21 di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan mengatakan Singapura membantah rancangan Malaysia memperluaskan had pelabuhan di Johor Bharu dan menyifatkannya sebagai menceroboh perairan wilayah berkenaan.

Kementerian Pengangkutan Singapura berkata, pihaknya meminta Malaysia menarik semula cadangan untuk meluaskan pelabuhan sebagai mencerminkan kedaulatan Singapura berhubung perairan, sementara Malaysia mempertahankan diri daripada mengambil sebarang tindakan lanjut sebelah pihak.

Ia juga mendakwa kapal Malaysia turut melakukan pencerobohan ke dalam perairan wilayah republik itu sejak 2 minggu lepas di luar Pantai Tuas, terletak di barat negaranya. – BERNAMA

Kategori