Thursday, December 7, 2023

Creating liberating content

Mangsa Banjir Meningkat, 8...

MIRI - Mangsa banjir di Limbang, Sarawak meningkat kepada 415 orang daripada 136...

Twitter Gantung Terus Akaun...

TERKINI :Twitter gantung terus akaun Presiden Donald Trump atas kebimbangan ia akan menjadi pencetus lebih banyak keganasan.Ia dikatakan mencabuli polisi Intigriti Sivik Twitter.Akaun dengan 88 juta pengikut itu asalnya digantung selama 12 jam pada hari Rabu.Trump didakwa menggunakan platform media sosial itu untuk mengecam Naib Presiden, Mike Pence ketika penyokongnya menyerbu Capitol.

Exco, Pemuda UMNO Bahagian...

JOHOR BAHRU : Beberapa ketua pemuda UMNO bahagian negeri dijangka diturunkan sebagai calon...

Wang Zakat Diagihkan Kepada...

MACHANG - Lebih 2,000 penduduk miskin di kawasan Parlimen Machang telah dan akan...

Waspada Kerajaan PH Terima ICERD Masa Depan

BEKAS Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad percaya boleh berlaku “pusingan u” oleh kerajaan Pakatan Harapan berhubung ratifikasi ICERD kerana tekanan kuat dari dalam kerajaan sendiri.

“Kita mungkin sudah memenangi satu pertempuran, tetapi perang belum lagi tamat. Saya percaya kumpulan yang tidak senang adanya hak keistimewaan orang Melayu dan anak-anak negeri Sabah dan Sarawak, tidak akan berdiam diri,” katanya di Kongres Menolak ICERD di PWTC hari ini.

Katanya, kewaspadaan ini perlu kerana kerajaan PH telah beberapa kali melakukan pusingan u sejak menjadi kerajaan pada Mei lalu.

“Jika perdana menteri tidak bertukar pun, mungkin tekanan terhadapnya di dalam kerajaannya sendiri terlalu kuat hingga beliau terpaksa membuat ‘u-turn’. Sejak 9 Mei 2018, kita sudah melihat beberapa kali ‘u-turn’ dibuat.”

Katanya lagi, umat Islam juga mesti terus bersedia untuk bangkit menentang semula kerana tidak ada jaminan konvensyen ini tidak akan diratifikasi pada masa depan.


“Sebab itu kita perlu terus berwaspada dan bangun menentang semula, jika perlu. Kerajaan tidak boleh memberi jaminan konvensyen itu tidak akan diratifikasikan di masa depan,” katanya.

Sentimen ini turut dikongsi banyak pihak yang turut sama menentang ICERD, kerana kerajaan PH jelas menunjukkan pendirian yang liberal berhubung kedudukan agama Islam dan orang Melayu.

Kerajaan PH juga dikuasai oleh DAP yang mempunyai kerusi yang banyak dan boleh menggunakan pengaruhnya untuk melaksanakan agenda yang bertentangan dengan kepentingan Islam. – Mynewshub.tv

Kategori