Tuesday, July 16, 2024

Creating liberating content

Tekun Nasional Sasar Lahirkan...

SUBANG - Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (Tekun Nasional) mensasar untuk melahirkan kira-kira...

One Of The Most...

DESIGNED to increase muscle size, strength and performance, D-Bal MAX is a safe,...

Pendaftaran PICKids Meningkat 30,000

PUTRAJAYA - Pendaftaran Program Vaksinasi Covid-19 Kanak-kanak (PICKids) meningkat sebanyak 30,000 pada Selasa.Menteri...

Pemergian Pengarah Veteran Jamil...

PETALING JAYA - Kepulangan Allahyarham Datuk Jamil Sulong ke Rahmatullah merupakan satu kehilangan...

Program Pembekalan Susu Di Sekolah Diteruskan

PUTRAJAYA – Program pembekalan susu di sekolah akan diteruskan menerusi peruntukan yang telah disediakan dalam Belanjawan 2019, kata Kementerian Pendidikan (KPM).

KPM dalam kenyataan hari ini berkata bagaimanapun beberapa penambahbaikan akan dibuat bagi memastikan program itu capai objektif yang disasarkan dengan tangani semua kelemahan pelaksanaan termasuk proses perolehan.

“KPM juga akur tentang wujudnya ketirisan dan kelemahan dalam pelaksanaan program susu ini sewaktu pentadbiran yang lalu dan usaha penyiasatan akan diambil untuk melihat punca kelemahan tersebut dan pihak yang terlibat.

“Siasatan akan dilakukan untuk memastikan perkara yang sama tidak akan berulang,” katanya.

Menurutnya KPM akan memastikan segala kelemahan yang berlaku sebelum ini akan diperbaiki dengan segera dan pelaksanaannya kelak lebih telus selari dengan dasar kerajaan baharu yang menitikberatkan aspek akauntabliti dan integriti.


Semalam, Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik berkata kerajaan akan menyemak kembali pelaksanaan Program Susu 1Malaysia (PS1M) sebelum membuat keputusan sama ada meneruskan ataupun membatalkan program itu pada tahun depan.

Sebelum ini, Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mempersoalkan status PS1M apabila susu kotak di bawah program itu tidak diedarkan sejak Januari lepas walaupun mempunyai peruntukan di bawah Belanjawan 2018 yang dibentangkan kerajaan terdahulu. – BERNAMA

  • Lagi berita berkaitan:
  • susu

Kategori