Sample Page Title

IPOH – Terdapat segelintir peniaga kecil yang masih tidak tahu mengenai kewajipan meletakkan tanda harga berwarna merah jambu setiap kali penguatkuasaan Skim Kawalan Harga Musim Perayaan dilaksanakan.

Timbalan Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Perak Shamsul Nizam Khalil berkata peniaga terbabit memberikan alasan tidak mengetahui bahawa skim kawalan harga itu dikuatkuasakan di semua premis perniagaan.

“Skim kawalan harga ini bukan hanya dilaksanakan di pasar awam atau pasar raya besar sahaja tetapi dikuatkuasakan di semua premis termasuk kedai runcit dan pasar malam.

“Mana-mana peniaga yang menjual barangan kawalan wajib meletakkan tanda harga berwarna merah jambu bagi mengelakkan sebarang tindakan selain mengamalkan sikap beretika dalam menguruskan perniagaan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Deepavali 2018 di sebuah pasar raya besar di sini, hari ini.

Sebanyak 16 jenis barangan kawalan disenaraikan dalam skim kawalan harga itu yang bermula hari ini hingga 9 Nov antaranya ayam hidup, ayam standard, ayam super, daging kambing tempatan dan import bertulang, daging biri-biri import bertulang, telur ayam, tomato, kelapa biji dan parut, bawang besar, ubi kentang dan kacang dal.

Shamsul Nizam berkata individu yang gagal meletakkan tanda harga berwarna merah jambu bagi barangan harga terkawal boleh didenda sehingga RM10,000 atau dikompaun sehingga RM5,000, manakala bagi syarikat, didenda sehingga RM20,000 atau dikompaun hingga RM10,000.

Katanya skim kawalan harga dilaksanakan supaya pengguna dapat memperoleh barangan keperluan musim perayaan pada harga yang berpatutan dan menyekat daripada peningkatan harga yang melampau.

Dalam pada itu, Shamsul Nizam berkata sebagai usaha untuk melindungi pengguna, pihaknya turut meningkatkan keberadaan pegawai penguat kuasa di tempat terpilih yang menjadi tumpuan orang ramai menerusi tindakan ‘Omnipresence’ bagi mewujudkan ruang persekitaran perniagaan yang selamat serta beretika. – BERNAMA

Kategori

Artikel Berkaitan

1 komen

Comments are closed.

Terkini

Armizan Letak MA63 Sebagai Antara Agenda Utama

Kota Kinabalu : Datuk Armizan Mohd Ali beri komitmen akan meletakkan agenda berteraskan Perjanjian...

Lee Zii Jia Kembali Ke BAM

PETALING JAYA : Ibarat sirih pulang ke gagang, perseorangan lelaki No. 2 dunia, Lee...

Tubuh Segera RCI Siasat Perbelanjaan RM600 Bilion – Isham Jalil

Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MT) Umno, Isham Jalil menyokong penuh cadangan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan...

Zahid Beritahu Muhyiddin Berhenti Meroyan, Belajar Hormati Keputusan Agong

KUALA LUMPUR : Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi membidas Pengerusi Perikatan Nasional (PN),...

Gempa Bumi Landa Jawa Barat, Tiada Amaran Tsunami

JAKARTA: Gempa bumi berukuran 6.4 pada skala Richter melanda Garut di Jawa Barat, hari...

Harap Tok Mat Selesaikan Isu Kebajikan Veteran Tentera

GOMBAK - Persatuan Veteran Angkatan Tentera Tidak Berpencen Malaysia (PVATTBM) berharap Menteri Pertahanan, Datuk...

Op Ekzos Bising: 96 Saman Dikeluarkan

SEREMBAN: Tindakan pemilik motosikal mengubah suai ekzos sehingga mengeluarkan bunyi bising antara 96 saman...