Sunday, July 21, 2024

Creating liberating content

Jangan Cat Ikut Suka,...

RUMAH merupakan tempat yang paling istimewa buat seseorang dan kita sendiri pasti mahu...

Jangan Abaikan Maklumat CIA...

ADA satu persamaan antara kes letupan di Orlando dan serangan bom di Puchong: Penyerang...

Digantung Tugas Kerana Baik...

TORONTO - Pengadil perlawanan dari Sweden yang memberi kata rangsangan kepada pemain Australia,...

Malaysia Tidak Bankrap, Diurus...

PUTRAJAYA – Ketika bergelar pembangkang, Lim Guan Eng pernah melahirkan kegusaran serta membayangkan...

LGBT Dianggap Penyakit Mental, Amat Membimbangkan

SHAH ALAM – Lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) dianggap sebagai satu penyakit mental serta amat membimbangkan kerana melawan fitrah, kata Mufti Selangor, Datuk Mohd Tamyes Abd Wahid.

Beliau berkata, fitrah kehidupan manusia normal ialah hidup berpasang-pasangan, iaitu lelaki dengan perempuan seperti diciptakan Allah SWT, malah LGBT jelas haram dan bertentangan ajaran Islam berdasarkan al-Quran serta hadis Rasulullah SAW.

“Melihatkan impak negatif gejala ini dalam masyarakat, Jawatankuasa Fatwa Selangor sudah mengambil inisiatif proaktif dengan memutuskan beberapa panduan hukum jelas bagi merungkai persoalan berkaitan isu LGBT,” katanya dalam satu kenyataan, di sini.

Antaranya, Mohd Tamyes berkata, Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Selangor yang bersidang pada 15 Jun 1993 memutuskan bahawa perkahwinan mak nyah selepas jantina ditukar kepada perempuan, dengan lelaki dikira haram kerana bertentangan syariat Islam dan bidaah.

Beliau berkata, mak nyah pada hakikatnya adalah lelaki dan antara syarat sah kahwin mestilah keadaan isteri terbabit perempuan secara yakin.

Selain itu, katanya, mesyuarat berkenaan memutuskan bahawa penukaran jantina mak nyah kepada perempuan melalui pembedahan adalah jelas bertentangan dengan lslam kerana Allah SWT melarang mengubah kejadian-Nya.

Beliau berkata, Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Selangor pada 18 Mac 2009 pula memutuskan bahawa pengkid, iaitu wanita berpenampilan dan memiliki gerak laku serta naluri seksual seperti lelaki, adalah haram di sisi lslam.


“Berdasarkan keterangan ini, Jabatan Mufti mengambil daya usaha awal menetapkan hukum jelas bagi mendidik dan memandu masyarakat lslam mengenai gejala itu.

“Kami berharap masyarakat lebih peka dan perlu penuh keimanan dalam memahami serta melaksanakan hukum diputuskan oleh ulama berautoriti di negara ini,” katanya.

Mohd Tamyes berkata, bersandarkan kebajikan dan kasih sayang dalam lslam supaya golongan berkenaan tidak terpinggir dan berasa seolah-olah didiskriminasi, Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Selangor pada 14 Mei 2012 memutuskan Fatwa Jenis Penerima Asnaf Al Riqab Selangor serta yang berkaitan dengannya.

Katanya, antara senarai penerima agihan asnaf Al Riqab yang layak menerima bantuan zakat Al Riqab ialah golongan terbelenggu gaya hidup songsang, termasuk pelacur, lesbian, mak nyah, gay, homoseksual, gigolo, biseksual, pengkid, tomboi dan bersekedudukan dengan orang bukan lslam. – BH Online

Kategori