Sample Page Title

BONGKAR… Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan pelantikan Petron Fuel International Sdn. Bhd. sebagai pembekal petrol dan diesel kepada kenderaan Kerajaan Persekutuan dilihat pelik.

Ini kerana umum sedia maklum bahawa pemilik syarikat minyak dari Filipina itu ialah anak Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad sendiri dan bimbang akan timbul konflik kepentingan susulan pelantikan aneh tersebut.

“Sudah tentu timbul soal isu pemilik Petron yang boleh menjadi konflik dari segi keputusan terutama sudut moral. Petronas merupakan syarikat milik negara dan rakyat Malaysia. Jadi akan timbul banyak persoalan cepumas.

“Mengapa Petronas dibenarkan diganggu gugat sumber pendapatannya melalui perbelanjaan kerajaan dengan tidak lain tidak bukan oleh pihak Kerajaan Malaysia sendiri,” katanya ketika ditemui media di ibu negara pada Jumaat.

Bekas perdana menteri dan menteri kewangan tersebut mendedahkan persoalan menarik itu kepada media pada majlis perkelahan santai dengan beliau dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor di Taman Botani Perdana.

Sebaliknya tambah Najib, Petronas sepatutnya diberikan hak pengedar bahan api tunggal kerana syarikat bertaraf antarabangsa itu dimiliki sepenuhnya oleh negara dan bukan dikongsi bersama-sama dengan Shell sejak 1997 lagi.

Baca: Kenapa Anwar Kena ‘Senyap’ Isu Petron?

Juga: Di Mana SPRM? Ayuh Kita Boikot Petron!

Mana SPRM? Ayuh Kita Boikot Petron!

“Petronas merupakan syarikat yang sudah jadi kebangsaan negara jadi akan timbul persoalan kenapa syarikat yang berjaya di peringkat global lebih 40 negara, tetapi tidak dapat jadi pembekal tunggal kepada kenderaan kerajaan.


“Itu yang berlegar kepada banyak minda rakyat Malaysia hari ini,” kata Najib. Tambahnya Petronas ada stesen hampir semua kawasan dan sudah tentu bersama Shell, merupakan kombinasi memadai untuk kenderaan kerajaan.

“Jika alasan Kementerian Kewangan adalah untuk kemudahan, mengapa Caltex dan BHP yang jauh lebih lama pula diketepikan sedangkan mereka mempunyai bilangan stesen yang hampir sama banyak dengan Petron?” soalnya.

Untuk rekod, Datuk Seri Mirzan Mahathir merupakan ahli lembaga syarikat induknya, Petron Corporation. Beliau malah berjaya dipilih sebagai pengarah syarikat ternama Filipina itu pada 13 Ogos 2010 dan pegang 1,000 saham.

Kementerian Kewangan selepas tular pekeliling ‘bocor’ pada 3 Ogos lalu kemudian semalam berdolak-dalik dengan menyatakan Petron bukan pembekal tunggal minyak petrol dan diesel bagi kenderaan rasmi kerajaan Malaysia.

Menurut kenyataan tersebut, Petronas dan Shell masih lagi menjadi pembekal bahan api utama sejak 1997 untuk kegunaan semua kenderaan kerajaan persekutuan. – Agensi/Mynewshub.

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

Kanada Berisiko Dilanda Taufan Fiona Hari Ini

KANADA: Hujan lebat dan angin kencang yang dibawa Taufan Fiona sudah melanda Bermuda yang...

Varian Baharu Omicron, BF.7 Dikenal Pasti

WASHINGTON – Saintis-saintis menemui satu lagi varian terbaharu Covid-19 yang bermutasi menjadi lebih kebal...

Bayi Perempuan Baru Lahir Ditinggalkan Di Atas Jalan Raya

KENINGAU: Seorang bayi perempuan yang baru lahir dan masih bertali pusat ditemui ditinggalkan di...

Lelaki Panah Anjing Hingga Mati Dicari Polis

PETALING JAYA: Polis sedang mengesan individu yang bertindak membunuh anjing terbiar dengan menembaknya dengan...

Antara Setiakawan Tok Mat Dan “Poster Boy” BN

Tiada siapa boleh mempertikaikan semangat setiakawan Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Mohamad...

‘Datin’ Isteri Bekas Ahli Perniagaan Maut Dibunuh

SEREMBAN – Seorang wanita warga emas bergelar ‘Datin’ maut selepas dipercayai bergelut dengan suspek...

PM Cipta Sejarah Ucap Dalam BM Pada Perhimpunan PBB

New York : Enam puluh lima tahun selepas seorang pemimpin negara bernama Ismail mencipta...