Wednesday, July 24, 2024

Creating liberating content

Hukuman BWF: Zulfadli Harap...

KUALA LUMPUR - Pemain profesional negara, Zulfadli Zulkiffli berharap Kementerian Belia dan Sukan...

Pegawai Imigresen Cedera Jatuh...

SEPANG - Seorang pegawai penguatkuasa Jabatan Imigresen cedera selepas terjatuh dari siling ketika...

Ramai Netizen Rela ‘Ditembak’...

NAMPAKNYA bukan hanya atlet sahaja yang menjadi tumpuan ramai pihak sepanjang temasya Sukan...

Dakwaan Anggota PAS Sertai...

SHAH ALAM - PAS menegaskan dakwaan konon beberapa Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN)...

SPR Terima 73,806 Pendaftaran Pemilih Baharu

PUTRAJAYA – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah menerima sebanyak 73,808 permohonan pendaftaran pemilih baharu daripada warganegara yang layak dan 22,678 permohonan pertukaran bahagian pilihan raya daripada pemilih berdaftar dalam tempoh urusan pendaftaran pemilih suku tahun kedua 2018.

Setiausaha SPR Datuk Mohamed Elias Abu Bakar dalam kenyataannya berkata, Rang Daftar Pemilih Tambahan (DPT) bagi suku tahun kedua 2018 akan dipamerkan selama 14 hari mulai 31 Julai hingga 13 Ogos 2018 di 961 tempat-tempat pameran di seluruh negara selaras dengan peruntukan Peraturan 13, Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Pendaftaran Pemilih) 2002.

“Pemohon yang telah memohon untuk mendaftar sebagai pemilih baharu dan pemilih berdaftar yang memohon pertukaran bahagian pilihan raya mulai 1 April 2018 hingga 30 Jun 2018 dinasihatkan untuk menyemak nama mereka dalam Rang DPT suku tahun kedua 2018.

“Sekiranya pemohon mendapati namanya tidak disenaraikan dalam Rang DPT suku tahun kedua 2018, mereka boleh membuat tuntutan melalui Borang B,” katanya lagi.

Mohamed Elias berkata, bagi pemilih-pemilih berdaftar di satu-satu bahagian pilihan raya yang hendak membuat bantahan ke atas kemasukan nama mana-mana orang di dalam Rang DPT suku tahun kedua 2018 dalam satu-satu bahagian pilihan raya, boleh berbuat demikian dengan mengisi Borang C.

Tuntutan atau bantahan hendaklah dikemukakan kepada Pendaftar Pemilih (Pengarah Pilihan Raya Negeri) bagi kawasan pendaftaran yang berkenaan pada waktu pejabat pada mana-mana hari bekerja sepanjang tempoh pameran Rang DPT itu diadakan, katanya lagi.

Jelas Mohamed Elias, semasa tempoh pameran Rang DPT suku tahun kedua 2018, SPR juga mempamerkan nama-nama pemilih yang akan dikeluarkan daripada daftar pemilih.


“Antara asas SPR mengeluarkan nama pemilih berkenaan daripada daftar pemilih ialah kerana mereka ini telah meninggal dunia atau hilang taraf kewarganegaraan berdasarkan peruntukan Peraturan 10 dan 25(2) Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Pendaftaran Pemilih) 2002,” katanya lagi.

Sehubungan itu, SPR menyeru kepada semua pemohon yang telah memohon untuk mendaftar sebagai pemilih baru dan pemilih berdaftar yang telah memohon pertukaran bahagian pilihan raya mulai 1 April hingga 30 Jun 2018 supaya membuat semakan nama mereka di tempat-tempat yang diwartakan, tambah beliau.

Pemohon juga boleh melayari portal SPR di www.spr.gov.my atau menerusi aplikasi telefon pintar MySPR Semak untuk menyemak senarai nama yang dipamerkan dalam Rang DPT suku tahun kedua 2018, kata Mohamed Elias lagi. – BERNAMA

  • Lagi berita berkaitan:
  • SPR

Kategori