Sample Page Title

CANGGIH… Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi baru-baru ini menerbitkan satu video yang menampilkan pelbagai alat teknologi moden bakal digunakan semua jemaah mulai tahun 2029.

Ia dicipta khas untuk memudahkan pergerakan jemaah terutama yang kali pertama dapat rasai pengalaman ibadah termasuk urusan komunikasi diterjemah secara automatik dalam bahasa Arab ketika berhubung petugas tempatan.

Menurut stesen penyiaran Al-Arabiya, video yang berdurasi 2 minit 55 saat itu menunjukkan setiap jemaah akan menerima sebuah pakej dilengkapi gajet canggih sebelum perjalanan mereka untuk melakukan haji atau umrah.

Pakej itu termasuk lencana, alat pendengaran dan jam tangan elektronik yang perlu dipakai sepanjang masa sebaik sahaja jemaah tersebut tiba di terminal lapangan terbang antarabangsa ditetapkan sama ada Jeddah atau Madinah.

Al-Arabiya melaporkan, lencana itu akan membolehkan jemaah memasuki gerbang elektronik dan bukan laluan kastam di lapangan terbang. Mereka kemudian akan terus menaiki kereta api laju ke destinasi masing-masing.

Lencana ini juga digunakan untuk memasuki terus bilik hotel tanpa perlu mereka beratur panjang bagi uruan daftar penginapan atau ‘check-in’ kerana sudah dimasukkan lebih awal dalam sistem rekod pelanggan hotel terbabit.

Alat pendengaran dan jam tangan elektronik itu pula menyediakan segala maklumat dalam sebarang bahasa serta memaklumkan jemaah apabila selesai bertawaf di Kaabah dan memperdengarkan bacaan doa kepada mereka.

Setiap alat tersebut dihubungkan kepada telefon bimbit jemaah dan dilengkapi alat pengesan kedudukan agar ahli keluarga dapat cari satu sama lain seandainya salah seorang daripada mereka tersesat jalan dalam keadaan sesak.

Alat pendengaran dibekalkan oleh kerajaan Arab Saudi itu juga membolehkan pihak berkuasa di kawasan tersebut untuk bantu menterjemahkan arahan secara langsung kepada jemaah asing yang tidak tahu berbahasa Arab.

Setiap hari Makkah dan Madinah menjadi tumpuan ratusan ribu jemaah umrah di samping jutaan jemaah haji dari seluruh dunia bagi menunaikan Rukun Islam yang kelima itu pada awal bulan Zulhijjah. – Agensi/Mynewshub.TV

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

Kanada Berisiko Dilanda Taufan Fiona Hari Ini

KANADA: Hujan lebat dan angin kencang yang dibawa Taufan Fiona sudah melanda Bermuda yang...

Varian Baharu Omicron, BF.7 Dikenal Pasti

WASHINGTON – Saintis-saintis menemui satu lagi varian terbaharu Covid-19 yang bermutasi menjadi lebih kebal...

Bayi Perempuan Baru Lahir Ditinggalkan Di Atas Jalan Raya

KENINGAU: Seorang bayi perempuan yang baru lahir dan masih bertali pusat ditemui ditinggalkan di...

Lelaki Panah Anjing Hingga Mati Dicari Polis

PETALING JAYA: Polis sedang mengesan individu yang bertindak membunuh anjing terbiar dengan menembaknya dengan...

Antara Setiakawan Tok Mat Dan “Poster Boy” BN

Tiada siapa boleh mempertikaikan semangat setiakawan Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Mohamad...

‘Datin’ Isteri Bekas Ahli Perniagaan Maut Dibunuh

SEREMBAN – Seorang wanita warga emas bergelar ‘Datin’ maut selepas dipercayai bergelut dengan suspek...

PM Cipta Sejarah Ucap Dalam BM Pada Perhimpunan PBB

New York : Enam puluh lima tahun selepas seorang pemimpin negara bernama Ismail mencipta...