Sample Page Title

SHAH ALAM – Da’i Aiman teruja diberikan kepercayaan untuk menguruskan ibadat korban di Chad sempena sambutan Aidiladha tahun ini.

Katanya, beliau dan beberapa rakyat Malaysia berpeluang menyertai program anjuran sebuah pertubuhan amal bagi menunaikan amanah diberikan orang ramai.

“Selepas tamat pembabitan saya dalam program, Da’i Pendakwah Nusantara, tahun lalu, saya memang sentiasa mencari peluang untuk ke luar negara bagi melihat sendiri perkembangan syiar Islam.

“Sebelum ini, saya turut menjelajah ke seluruh negara, kecuali Sabah dan Sarawak. Kali ini, saya diberikan peluang ke benua Afrika bagi menjalankan ibadat korban,” katanya kepada BH Online.

Beliau yang juga pengacara rancangan siaran TV9, Tanyalah Ustaz, berkata program yang dinamakan Ibadah Qurban Chad 2018 itu bertujuan memberikan peluang kepada penduduk miskin di negara terbabit menikmati makanan enak daripada daging korban.

“Saya faham, pasti ada yang mempersoalkan kenapa kita tidak salurkan sumbangan kepada penduduk di negara sendiri? Saya tidak nafikan, itulah yang sebaiknya.

“Sebagai contoh, kawasan masjid yang didiami golongan berada boleh menyalurkan sumbangan yang ada kepada kawasan lain,” katanya.


Aiman berkata, program yang disertainya membuka peluang kepada mereka yang mempunyai rezeki lebih untuk mengambil bahagian melakukan ibadat korban dengan kos lebih rendah.

Katanya, Chad yang terletak di tengah-tengah benua Afrika adalah antara negara paling miskin di dunia, dengan 80 peratus penduduknya beragama Islam.

Sementara itu Aiman memberitahu, beliau baru saja selesai menyertai pertandingan pendakwah peringkat Asia di Indonesia, Ramadan lalu.

Pada pertandingan diberi nama Aksi Asia yang berlangsung selama sebulan dan disiarkan menerusi televisyen Indonesiar itu, Aiman berjaya memenangi tempat kedua. – BH Online

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

Dutch Lady Henti Pengeluaran Serbuk Susu Tepung Di Malaysia

KUALA LUMPUR: Dutch Lady Milk Industries Bhd (DLMI) hari ini mengumumkan pengoptimuman operasi pengeluaran...

Bekalan Telur Masih Kurang Di Johor Bahru

JOHOR BAHRU: Bekalan telur, khususnya gred A masih tidak mencukupi di beberapa kawasan di...

Empangan Hidroelektrik TNB Sedia Laksana Fungsi Elak Bencana Musim Tengkujuh

KUALA LUMPUR: Skim empangan hidrolektrik Tenaga Nasional Berhad (TNB) iaitu Skim Hidroelektrik Kenyir, Skim...

Ribut Petir, Hujan Lebat Di 10 Negeri Sehingga Jam 9 Malam Ini

KUALA LUMPUR: Jabatan Meteorologi (METMalaysia) sebentar tadi mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan...

Banjir Kilat Di Putrajaya

PUTRAJAYA: Hujan lebat hampir satu jam petang ini menyebabkan beberapa kawasan dan laluan di...

Audit Cukai Mendidik Pembayar Cukai

Audit siasatan merupakan salah satu elemen yang terkandung dalam operasi Lembaga Hasil Dalam Negeri...

Penceramah Bebas Punyai 3 Isteri Berdepan Hukuman Jel 190 Tahun

KLANG – Seorang penceramah bebas berdepan hukuman penjara 190 tahun selepas didakwa di Mahkamah...