Tuesday, June 25, 2024

Creating liberating content

Sabah Timbang Tarik Balik...

KOTA KINABALU - Kerajaan Sabah akan menimbang untuk menarik balik pengharaman bot pam...

Petrol Percuma Untuk Nelayan...

YAN - Kira-kira 300 nelayan miskin di Kedah menerima bekalan minyak percuma berjumlah...

Anak Ketua Pramugara MH370...

BERITA penemuan serpihan disyaki milik pesawat Malaysia Airlines MH370 di Pulau Reunion, Perancis petang...

Hormati Keputusan Jailani Letak...

KUALA TERENGGANU - Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Terengganu Datuk Seri Ahmad Razif...

Demi Marketing, Sampai Sanggup Malukan Wanita

MARTABAT wanita sepatutnya diangkat serta dijaga tidak kira oleh orang lelaki atau wanita sendiri. Tapi apa pula jadi apabila ada sesetengah pihak menjadikan wanita seperti bahan eksperimen demi kepentingan sendiri?

Sekitar tahun lalu, sebuah syarikat kecantikan telah membuat beberapa video yang sebenarnya bertujuan untuk melariskan jualan produk mereka.

Tetapi sayangnya, cara itu bagaikan menjatuhkan maruah kaum wanita sehingga tanpa segan silu wanita itu sendiri bersifat terlampau terbuka dengan bertanyakan pendapat lelaki tentang potongan badannya sendiri.

Sebuah video menampilkan pelakon Zalfa Zin menunjukkan dia sedang menemubual seorang lelaki yang sedang menaiki motosikal serta bertanyakan pendapat tentang perkataan ‘barang baek’ bagi seorang wanita.

Namun apa yang mengganggu netizen dalam video berkenaan ialah penggunaan ayat yang tiada tapisan oleh pelakon itu sendiri walhal dirinya juga merupakan seorang wanita.

“Saya nak interview sikit boleh bang? Abang rasa apa itu ‘barang baek’? Senang cerita apa aset yang abang suka pada perempuan? Bont*t ke? Te**k ke?” kata Zalfa kepada seorang penunggang motosikal.

Bak kata orang, kucing mana yang akan tolak tulang… Lelaki tersebut pun dengan tanpa segan silu menjawab soalan yang diajukan walaupun tahu bahawa wajahnya dirakam oleh kamera.

“Biasa lah benda-benda macam tu lelaki mesti nak tengok. Lelaki nak tengok dada, bont*t yang pejal, dijaga,” balas lelaki itu dengan muka gatal.


Malah, pakaian yang dikenakan oleh Zalfa juga agak keterlaluan sebagai wanita beragama Islam kerana dia hanya memakai seluar pendek dan baju ketat bagi menampakkan aset yang terdapat di tubuh badannya.

Bagaimanapun, video rakaman bagi strategi pemasaran syarikat berkenaan turut dilihat sebagai satu cara yang keterlaluan kerana ia benar-benar memalukan golongan wanita.

Perkara sebegitu mungkin perlu dilihat semula kerana strategi pemasaran cara terlampau terbuka sebegitu juga tidak sepatutnya berlaku di negara ini, dengan cara menjatuhkan maruah seseorang.

Lebih-lebih lagi apabila ia dilakukan oleh wanita Islam dan tambahan pula Zalfa juga merupakan seorang pelakon yang dikenali ramai.

Terdapat banyak lagi produk lain yang menggunakan cara begitu demi melariskan jualan tanpa berfikir panjang tentang anggapan orang lain tentang produk mereka. – MYNEWSHUB.CC/AH

Kategori