Monday, October 2, 2023

Creating liberating content

Jenayah Penderaan Kanak-Kanak Membimbangkan

JOHOR BAHRU : Semua pihak digesa mengambil pendekatan lebih serius terhadap jenayah penderaan...

25 Fakta Pelik Tapi...

DARIPADA jumlah biri-biri terbanyak dan negara dengan populasi termuda, berikut merupakan 25 fakta-fakta...

KPM Jemput NGO Kongsi...

NIBONG TEBAL : Kementerian Pendidikan (KPM) menjemput mana-mana badan bukan kerajaan (NGO) yang...

Siasat Kesilapan Teknikal Semasa...

KUALA LUMPUR - Beberapa kesilapan teknikal semasa siaran berita Radio Televisyen Malaysia (RTM)...

Cuci Kereta Untuk Tabung Harapan Malaysia

KUALA LUMPUR – Komited untuk membantu negara, sekumpulan remaja dan kanak-kanak mengambil inisiatif mencuci kenderaan bagi mengumpul dana untuk Tabung Harapan Malaysia (THM).

Tejas Shree Udahyah Kumar, 11, bersama-sama 20 lagi rakannya yang berumur antara enam hingga 17 tahun mencuci kereta di kawasan perumahan mereka di Taman Yarl, Jalan Klang Lama di sini.

“Saya sangat teruja dan bangun seawal 7 pagi untuk cuci kereta… saya dan rakan-rakan nak bantu Perdana Menteri Tun Dr Mahathir (Mohamad) dan negara,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Seorang penduduk, Padma Nadarajah, 60, berkata beliau tidak menyangka cetusan ideanya itu mendapat reaksi positif penduduk setempat.

“Selepas kerajaan tubuhkan tabung berkenaan, saya terpanggil dan berfikir apa yang boleh dilakukan untuk bantu negara. Saya kongsikan idea ini dengan jiran-jiran dan mereka amat menyokong idea itu dan hingga ada yang sudi menaja kelengkapan mencuci,” katanya.

Padma berkata kesemua hasil daripada aktiviti amal itu akan disalurkan kepada tabung berkenaan.

Sementara itu, Anggota Parlimen Seputeh Teresa Kok yang turut hadir di kawasan itu berkata beliau terharu dengan semangat dan usaha rakyat untuk membantu negara.


“Usaha ini dibuat secara sukarela dan membuktikan semangat cintakan negara dalam kalangan rakyat semakin menebal,” katanya.

Sejak dilancarkan Rabu lepas, THM berjaya mengumpul sebanyak RM18.6 juta setakat 3 petang semalam.

THM dilancarkan perdana menteri selepas ramai pihak menyuarakan hasrat untuk membantu kerajaan mengurangkan hutang negara yang berjumlah RM1 trilion. – BERNAMA

Kategori