Sample Page Title

BARU sahaja dilantik sebagai ketua pengarah Pusat Governans, Integriti dan Anti Rasuah Nasional (GIACC), nama Tan Sri Abu Kassim Mohamed sekali lagi disebut bakal memegang jawatan utama dalam sektor kerajaan.

Lapor Sinar Harian, Abu Kassim dijangka bakal menggantikan Tan Sri Dr. Ali Hamsa sebagai Ketua Setiausaha Negara (KSN) dalam tempoh terdekat ini.

Ali, yang kini berusia 63 tahun dijadualkan bersara pada Ogos depan selepas perkhidmatannya disambung secara kontrak ketika pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak.

Tan Sri Dr. Ali Hamsa

Jelas laporan itu lagi, GIACC yang diketuai Abu Kassim berkemungkinan akan diletakkan di bawah KSN sekiranya cadangan perlantikan tersebut diperkenan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V, atas nasihat perdana menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Laporan itu, memetik sumber, berkata keadaan tersebut akan membuatkan KSN lebih fokus dengan komitmen kerajaan untuk membasmi rasuah dari semua peringkat.

”Pemilihan Abu Kassim dibuat sebagaimana kata-kata Dr. Mahathir sebelum ini yang mahu kepakaran beliau membasmi rasuah.

”Beliau ada banyak pengalaman dalam SPRM. Beliau juga berpengalaman di peringkat antarabangsa dan berhubung dengan beberapa agensi anti rasuah lain, selain banyak memberi syarahan antirasuah,” katanya.

Tambahnya, bekas Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) itu dijangka dilantik secara rasmi pada awal Julai ini.


Kontrak Abu Kassim di agensi berkenaan sepatutnya berakhir pada 4 Disember 2018, namun beliau sebelum ini mendapat kebenaran daripada kerajaan untuk menamatkan perkhidmatannya lebih awal pada 1 Ogos 2016, selepas tiga kali memohon.

Tan Sri Abu Kassim Mohamed

Antara punca Abu Kassim memilih untuk menamatkan perkhidmatan awal dengan SPRM adalah kerana tawaran yang diterimanya daripada International Anti-Corruption Academy (IACA) sebagai pakar jemputan di Universiti Pencegahan Rasuah di Austria.

Jawatan yang ditinggalkan beliau di SPRM kemudiannya diisi oleh Tan Sri Dzulkifli Ahmad di waktu negara dilanda kemelut 1MDB dan juga siasatan SRC International.

Pada 1 Jun lalu, Abu Kassim dilantik menjadi ketua pengarah GIACC yang berperanan merumuskan dasar pembaharuan anti-rasuah dalam perkhidmatan awam. – MYNEWSHUB.CC

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

Kanada Berisiko Dilanda Taufan Fiona Hari Ini

KANADA: Hujan lebat dan angin kencang yang dibawa Taufan Fiona sudah melanda Bermuda yang...

Varian Baharu Omicron, BF.7 Dikenal Pasti

WASHINGTON – Saintis-saintis menemui satu lagi varian terbaharu Covid-19 yang bermutasi menjadi lebih kebal...

Bayi Perempuan Baru Lahir Ditinggalkan Di Atas Jalan Raya

KENINGAU: Seorang bayi perempuan yang baru lahir dan masih bertali pusat ditemui ditinggalkan di...

Lelaki Panah Anjing Hingga Mati Dicari Polis

PETALING JAYA: Polis sedang mengesan individu yang bertindak membunuh anjing terbiar dengan menembaknya dengan...

Antara Setiakawan Tok Mat Dan “Poster Boy” BN

Tiada siapa boleh mempertikaikan semangat setiakawan Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Mohamad...

‘Datin’ Isteri Bekas Ahli Perniagaan Maut Dibunuh

SEREMBAN – Seorang wanita warga emas bergelar ‘Datin’ maut selepas dipercayai bergelut dengan suspek...

PM Cipta Sejarah Ucap Dalam BM Pada Perhimpunan PBB

New York : Enam puluh lima tahun selepas seorang pemimpin negara bernama Ismail mencipta...