Thursday, June 20, 2024

Creating liberating content

1,576 Kes Baharu Covid-19,...

KUALA LUMPUR - Sebanyak 1,576 kes baharu positif Covid-19 dalam negara dengan Sarawak...

Melaka United Ikat JDT,...

KUALA LUMPUR - Jaringan Jeon Woo-young pada penghujung separuh masa kedua membantu Melaka...

Airul Firham Akan Jadi...

SAO PAULO - Pemenang pingat gangsa di World Skills Competition (WSC) Sao Paulo,...

Tiada Rakyat Malaysia Terlibat...

KUALA LUMPUR - Konsulat Jeneral Malaysia di Medan, Indonesia mengesahkan tiada rakyat Malaysia...

Tempoh 100 Hari Tunai 10 Janji Bodoh! – Rafidah

BIDAS… Mantan menteri Kabinet, Tan Sri Rafidah Aziz menyifatkan tempoh 100 hari Pakatan Harapan (PH) konon mampu memenuhi kesemua 10 janjinya itu sebagai amat tidak masuk akal.

“Kenapa mesti 100 hari? Kenapa tidak buat setahun?” tanya beliau dalam nada sindiran ketika sesi wawancara secara eksklusif dengan sebuah stesen radio perniagaan swasta tempatan BFM di ibu negara semalam.

Beliau yang pernah menjadi anggota jemaah menteri ketika era Tun Dr. Mahathir Mohamad kemudian berkata: “Jika kita buang tempoh 100 hari yang bodoh itu, maka kamu akan mendapat perspektif yang lebih baik.

“Kamu (kerajaan PH) tidak boleh melakukan perkara (janji) hanya dalam masa 100 hari. Malahan tiada sebuah negara pun di dunia yang hebat boleh menyelesaikan semua permasalahan dalam tempoh waktu cuma 100 hari.”

Mengulas lebih lanjut, Rafidah berkata bahawa walaupun langkah-langkah pembaharuan tertentu boleh dilakukan dalam jangka pendek, namun pihak kerajaan baharu perlu ada matlamat jangka sederhana dan jangka panjang.

Beliau bagaimanapun mendedahkan sedia memberi nasihat kepada pentadbiran Mahathir apabila diperlukan tetapi menjangkakan tidak semua cadangannya akan diterima oleh ketua kerajaan dengan usia paling tua di dunia itu.

Mengenai Datuk Seri Anwar Ibrahim mengambil alih jawatan perdana menteri daripada Mahathir, Rafidah berkata tiada sebab untuk bimbang jika ketua umum PKR itu dapat membuktikan beliau mempunyai motivasi yang sama.


Ini termasuk menjadikan Malaysia lebih baik sebagai mana dihasratkan perdana menteri sekarang. Mengambil maklum hal itu, beliau mengingatkan rakyat Malaysia bahawa memimpin negara merupakan kerja berpasukan.

Rafidah juga menyatakan keyakinannya terhadap kepimpinan PH tetapi mahu melihat pemimpin berwawasan jauh yang boleh melaksanakan apa yang dikatakan dan membuktikan diri mereka sebagai eksekutif yang berwibawa.

“Sesetengah orang kelihatan sangat bertenaga dan boleh bercakap dengan baik. Tapi itu tidak bermaksud mereka juga boleh bekerja dengan baik. Saya sebenarnya lebih mengutamakan pemimpin yang boleh membuat kerja.

“Lagi kurang bercakap itu memang lagi bagus,” kata Rafidah yang pernah dipilih menjadi Ketua Wanita UMNO Malaysia semasa zaman Mahathir sebagai perdana menteri keempat dahulu. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

Kategori