• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Thursday, April 2, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Bayi Cedera Di Muka Terkena Bilah Dron

oleh Haris
16/05/2018
dalam Jenayah, Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

TIDAK dinafikan, dron merupakan salah satu permainan atau alatan elektronik yang boleh memberikan manfaat kepada mereka yang menggunakannya.

Bagaimanapun, sekiranya ia dikawal oleh seseorang yang tidak berkemahiran, penerbangan dron ini boleh membahayakan orang ramai di sekitarnya dan boleh menyebabkan kecederaan.

Perkara itulah yang berlaku di China apabila seorang bayi mengalami kecederaan di muka selepas terkena bilah kipas dron yang diterbangkan seorang remaja.

Kejadian itu berlaku ketika bayi berusia setahun itu yang dikenali sebagai Chengcheng sedang bermain di sebuah taman di Tongzhou, Beijing, China pada petang Rabu lalu.

Sejurus selepas kejadian itu, ibu bayi berkenaan, Qi memuat naik satu entri di laman sosial Weibo beserta gambar Chengcheng yang mengalami luka teruk akibat dilibas bilah dron itu.

Gambar yang dikongsi Qi itu menyaksikan Chengcheng mengalami luka dari bawah kening sebelah kiri hingga ke bawah hidung belah kanan.

Menerusi entrinya itu yang kini telah dipadam, Qi berkata dia terpaksa mebawa anaknya ke tiga buah hospital untuk mencari pusat perubatan yang boleh merawat luka itu.

Menerusi laporan Beijing Evening News, Chengcheng menerima sembilan jahitan di muka dan doktor mengesahkan anak kecil itu akan mempunyai parut kekal di mukanya seumur hidup.

Selepas dronnya mengenai bayi berkenaan, remaja berkenaan yang merupakan seorang pemastautin di negara itu tidak mengendahkan apa yang berlaku mengambil dronnya dan terus beredar dari tempat kejadian.

Qi, yang pada itu risau akan keadaan anaknya, terpaksa membiarkan suspek melarikan diri begitu sahaja namun sempat memohon saksi kejadian untuk tampil membantu siasatan mengesan remaja berkenaan.

Menurut saksi, remaja berkenaan merupakan warga asing berkulit putih dan berambut perang berumur lingkungan bawah 20-an.

Justeru, pihak polis telah menahan seorang remaja berusia 14 tahun yang dipercayai mempunyai kaitan dengan kejadian itu.

Untuk makluman, China mempunyai peraturan ketat berkaitan dron dengan beberapa kawasan di negara itu ditetapkan sebagai zon larangan untuk menerbangkan dron. – MYNEWSHUB.CC/EZ

Tags: bayicederaChinadron
Share197Tweet123SendShare

Related Posts

China Salur Bantuan USD250,000 Kepada Keluarga Pelajar Iran Yang Terbunuh Dalam Serangan Sekolah

China Salur Bantuan USD250,000 Kepada Keluarga Pelajar Iran Yang Terbunuh Dalam Serangan Sekolah

13/03/2026
0

Oleh Mynewshub  BEIJING – Kerajaan China mengumumkan bantuan kemanusiaan kepada keluarga pelajar Iran yang terkorban dalam serangan Amerika Syarikat (AS)...

Bayi 6 Bulan Ditemukan Meninggal Dunia Di Rumah

Bayi 6 Bulan Ditemukan Meninggal Dunia Di Rumah

26/01/2026
0

GEORGETOWN: Bayi lelaki berusia enam bulan ditemukan meninggal di rumahnya, dalam kejadian di sebuah pangsapuri di Ayer Itam, di sini,...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd