Thursday, December 7, 2023

Creating liberating content

2 Kali Sebulan Bah...

KLUANG – Dua kali dipindahkan ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS) dalam masa sebulan,...

Liga Super: Selangor Mahu...

KUALA LUMPUR – Selangor tekad memastikan kemarau tujuh tahun tanpa kemenangan ke atas...

Heidi Gan ‘Lemas’ Di...

RIO DE JANEIRO - Perenang jarak jauh negara, Heidi Gan sekadar mampu menduduki...

Portugal Kekal Rekod Tanpa...

PARIS - Portugal menamatkan kempen peringkat kumpulan Liga Negara-Negara Eropah dengan seri 1-1...

Terpaksa Jalani Pembedahan Sinus Sebab Milo?

SEJAK semalam, tersebar di media sosial perkongsian seorang individu mendakwa masalah penyakit sinus yang dihadapinya berpunca dari minuman Milo.

Menerusi postingnya, lelaki dikenali sebagai Nafyamran mendakwa tabiatnya yang gemar minum malt coklat itu menyebabkan masalah sinus yang dihadapinya semakin kronik sehingga terpaksa menjalani pembedahan.

“Ramai tanyal pasal Milo semalam, sorry tak dapat nak balas semua. Terima kasih yang doakan in Shaa Allah hari ni dah discharge.

Firstly, sinus ni makin worst sebab pemakanan. Makanan manis dan berkarbohidrat salah satu punca utama sinus.

Why Milo? terkejut atau tak, jawapan doktor adalah Milo minuman paling teruk sekali. Doktor keep mention no Milo in your life. Milo adalah minuman yang zero koko dan penuh dengan gula,” katanya menerusi  perkongsian di laman Instagram.

Baca: Brunei Kempen Murid Minum Air Kosong, Bukan Milo


Menurut Nafyamran, dia dimaklumkan oleh doktor bahawa kandungan gula yang tinggi dalam minuman koko itu menyebabkan paras gula dalam darahnya meningkat dan ini sekaligus menyebabkan penglihatannya kabur sehingga 90 peratus.

“Mata secara tiba-tiba kabur 80 peratus atau 90 peratus pada jam 4 pagi. Kemudian terus jadi merah dalam kawasan bulat, antara sebab utama adalah penyakit sinus yang kini menyerang mata saya.

“Bila kita minum minuman koko dan penuh dengan gula, darah naik, air mata, air liur, hingus semua ada glucose, germ suka glucose jadi kuman pun cepat merebak.


“Dalam kes aku ni, seriously aku mengaku memang fans Milo. Tiap hari minum Milo, kadang-kadang bergelas dalam sehari.

“Hari yang aku warded, before tu aku minum Milo ais kepal dan Milo panas. Itu yang makin teruk. Doktor kata sinus aku memang terus, aku je tak tahu,” katanya lagi.

Difahamkan, kos pembedahannya yang dijalankan ke atasnya juga bukannya sedikit, iaitu sekurang-kurangnya menelan belanja RM20,000 di sebuah hospital yang tidak dinyatakan.

Dalam pada itu, netizen di media sosial juga turut melahirkan kebimbangan di mana khabar angin yang sebelum ini mendakwa produk minuman coklat kegemaran ramai itu mengadungi kadar gula tinggi pernah pernah dibangkitkan oleh seorang lelaki.

Sehingga kini posting daripada individu itu mendapat perkongsian dan liputan luas sehingga ke media Indonesia. – MYNEWSHUB.CC

Kategori