• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Tuesday, September 29, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Guan Eng Dakwa Tak Sengaja Nyanyi Lagu Anti-GST

oleh Ahmad Albab
dalam Politik, Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

GEORGETOWN – Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mendakwa beliau secara tidak sengaja menyanyi dan menari lagu anti-GST dalam satu majlis untuk kanak-kanak di flat Mutiara Idaman 2, Jelutong baru-baru ini.

Justeru, beliau yang yang juga Setiausaha Agung DAP mempersoalkan adakah atas sebab itu maka wajar pihak polis menjalankan siasatan jenayah ke atas beliau selaku seorang Ketua Menteri.

“Seseorang boleh mempersoalkan sama ada berbuat demikian dalam majlis dihadiri kanak-kanak sesuai. Bagaimanapun saya tidak pernah menjangkakan akan menyanyi dan menari lagu anti-GST.

“Hal ini tidak pernah disebut oleh mana-mana pemimpin Barisan Nasional (BN), mana-mana parti politik mahupun kerajaan BN,” dakwanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Dalam video berdurasi 32 saat itu, Guan Eng dilihat cuba menyemai kebencian politik dalam kalangan kanak-kanak dengan menari dan mengejek dasar GST dalam lagu A, B, C sebelum ia viral di laman sosial.

Perbuatan Guan Eng itu dikecam ramai pihak termasuk netizen yang menyifatkan perbuatan tersebut sebagai tindakan ‘minda kelas bawahan’ oleh pemimpin Pakatan Harapan.

Berikutan, Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk A Thaiveegan memaklumkan pihak polis sudah membuka kertas siasatan ke atas Guan Eng selepas laporan mengenainya dibuat oleh beberapa pihak.

Guan Eng seterusnya mendakwa kononnya polis bersikap `double standard’ untuk mengganggu persiapan DAP menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14)

Beliau mengungkit bendera dikibarkan dan lagu UMNO berkumandang di Sekolah Kebangsaan Presint 14, Putrajaya pada Oktober tahun lalu pada satu acara anjuran sekolah berkenaan.

“Polis `double standard’ tidak mengambil tindakan apabila ada pelajar menyanyikan lagi UMNO, melaungkan slogan UMNO dan mengibarkan bendera UMNO,” dakwanya.

Hujah Guan Eng itu namun tersasar kerana acara di Sekolah Kebangsaan Presint 14 itu adalah bersempena sambutan Hari Kebangsaan negara yang dirancang pihak sekolah.

Ia bertujuan menerangkan kepada pelajar dalam bentuk pengkisahan sejarah perjalanan negara dalam memperoleh kemerdekaan yang terbit hasil perjuangan UMNO, MCA dan MIC.

“Walaupun saya tidak berpuas hati dengan `double standard’ polis, saya akan memberi kerjasama penuh apabila mereka datang untuk mengambil kenyataan saya,” kata Guan Eng. – MYNEWSHUB.CC

Tags: anti-GSTLim Guan Eng
Share197Tweet123SendShare

Related Posts

Lim Guan Eng Menteri Kewangan Paling Gagal – Fadzmel Fadzil

Lim Guan Eng Menteri Kewangan Paling Gagal – Fadzmel Fadzil

05/09/2026
0

KUALA LUMPUR - Setiausaha Akhbar kepada Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Fadzmel Fadzil membidas Lim Guan...

UMNO Main Peranan Utama Anthony Loke Tewas DUN Chennah – Lim Guan Eng

UMNO Main Peranan Utama Anthony Loke Tewas DUN Chennah – Lim Guan Eng

14/08/2026
0

KUALA LUMPUR - UMNO memainkan peranan utama dalam menyebabkan kekalahan Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke Siew Fook di kerusi Dewan...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd