Tuesday, June 25, 2024

Creating liberating content

Turki Mahu Bina Hubungan...

TURKI akan meningkatkan jumlah kedutaannya di seluruh benua Afrika dari 41 kepada 54...

Lelaki Hidap Penyakit Ganjil...

Seorang lelaki dari Dhaka, Bangladesh telah digelar `pokok lelaki’ selepas menghidap penyakit ganjil...

Warga Emas Tak Serik...

Serdang : Usia menghampiri warga emas namun seorang lelaki masih aktif melakukan jenayah...

Pengerusi SPAD Baharu Diumum...

KUALA LUMPUR - Kerajaan akan mengumumkan Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) yang...

Malaysia Tangga Ke-4 Indeks Kebahagiaan Bekerja 2017

KUALA LUMPUR – Malaysia menduduki tempat ke-4 dalam Indeks Kebahagiaan Bekerja Kakitangan 2017 berdasarkan kajian yang dilakukan oleh perkhidmatan pekerjaan dalam talian JobStreet.com.

JobStreet.com dalam satu kenyataan berkata, Malaysia menduduki tempat keempat daripada tujuh negara dalam rantau yang sama bagi pekerja yang gembira di tempat kerja mereka.

“Malaysia mencatatkan 4.65 pada skala 10 mata. Daripada 10,143 pekerja Malaysia yang ditinjau, lebih daripada separuh daripada responden atau 58 peratus melaporkan bahawa mereka neutral untuk gembira dengan tugas mereka.

“Keputusan kaji selidik itu juga menunjukkan bahawa pekerja yang bekerja dalam perkhidmatan awam (kakitangan kerajaan), makanan dan minuman dan industri perubatan adalah yang paling gembira.

“Secara lebih khusus, pekerja yang ternyata paling gembira adalah dalam bidang jualan (Telesales/Telemarketing), Kejuruteraan (Kejuruteraan Elektrik dan Sivil) dan penjagaan kesihatan (Jururawat, sokongan perubatan dan pembantu),” kata JobStreet.com.


Pengurus JobStreet.com di Malaysia, Chook Yuh Yng pula berkata, kepimpinan yang lemah, kekurangan pembangunan kerjaya dan peluang latihan pula antara tiga faktor utama yang dikenal pasti menyumbang kepada rasa tidak bahagia di tempat kerja. – MYNEWSHUB.CC

Kategori