Sample Page Title

LAPANGAN Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) dibina untuk tampung peningkatan penumpang dan bukan sebagai terminal kos rendah seperti dakwaan pemimpin DAP, Tony Pua.

Justeru Malaysia Airports Holding Bhd. (MAHB) dalam kenyataan dikeluarkan hari ini membidas tohmahan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu yang anggap KLIA2 untuk ganti Terminal Penerbangan Tambang Rendah (LCCT).

Firma pengendali 39 buah lapangan terbang di Malaysia itu menegaskan bahawa pembinaan KLIA2 sebanyak RM4 bilion mengambil kira pelbagai kepentingan termasuk memenuhi keperluan industri penerbangan awam negara.

Pada masa sama, MAHB berkata, langkah menyamakan caj khidmat penumpang (PSC) di KLIA2 dengan KLIA membolehkan peruntukan subsidi RM60 juta setahun digunakan bagi mengukuhkan sektor penerbangan Malaysia.

“Secara rasionalnya, langkah untuk menyeragamkan kadar PSC itu disebabkan KLIA2 sudah setanding dengan KLIA malahan menjadi lapangan terbang yang jauh lebih hebat berbanding terminal udara lain di seluruh negara sendiri.

“Penyamaan caj baharu itu juga membolehkan lapangan terbang di Malaysia lebih menepati garis panduan sektor penerbangan komersial antarabangsa, termasuk Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO),” katanya.

Sementara itu, MAHB turut mengumumkan bahawa kadar PSC untuk perlepasan destinasi antarabangsa meningkat kepada RM50 bagi KLIA2 dan RM73 untuk semua lapangan terbang lain. – Agensi/Mynewshub.cc/HA

Kategori

Artikel Berkaitan

Terkini

SIAPAKAH ANGGOTA PAC?

Sebelum kita beriya-iya membawang mengenai isu "kapal dah bayar tetapi tak dapat" seharusnya kita...

ISU KAPAL LCS: KEGAGALAN KEDUA RAFIZI HASUT RAKYAT

Memang tugas Rafizi Ramli menghasut rakyat. Apatah lagi dia kini Timbalan Presiden PKR. Jika...

4,684 Kes Baru, 11 Lagi Kematian

Sebanyak 4,684 kes baru Covid-19 dilaporkan semalam, menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 4,705,824.Ikuti Mynewshub: TelegramJumlah kes...

Penubuhan Suruhanjaya Bebas Tatakelakuan Polis Sia-Sia, Bertindan – TI-M

KUALA LUMPUR : Transparency International Malaysia (TI-M) tidak bersetuju dengan penubuhan Suruhanjaya Bebas Tatakelakuan...

Kesatuan Eropah Seru Ketegangan Gaza Dihentikan

BRUSSELS - Kesatuan Eropah (EU) pada Sabtu menggesa semua pihak agar mengelakkan sebarang tindakan...

Kartel Dadah Mexico Balut Mayat Seperti Mumia

BANDAR RAYA MEXICO – Anggota-anggota sebuah kartel dadah dilaporkan membunuh dua orang, membalut mangsa...

Pelajar Tingkatan Satu Ditahan, Curi Tabung Surau

Ampang Jaya : Tindakan seorang pelajar tingkatan satu dan rakannya mencuri tabung di sebuah...