Sunday, April 14, 2024

Creating liberating content

Ahmad Maslan Calon Ganti...

PETALING JAYA – Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan merupakan satu-satunya calon...

Pandangan Negatif Mahathir Punca...

KUALA LUMPUR - Tan Sri Mohamed Apandi Ali mendakwa bekas Perdana Menteri, Tun...

Palanivel, 3 Lagi Fail...

KUALA LUMPUR - Presiden MIC Datuk Seri G. Palanivel dan tiga yang lain...

Langkah Pembaharuan Dengan Semangat...

KUALA LUMPUR - Langkah pembaharuan yang diperkenalkan oleh kerajaan berkaitan hak asasi manusia...

Taman Khas Untuk Berbogel Bakal Dibuka Di Paris

PARIS – Pada kebiasaannya jika sesiapa yang berbogel di tempat awam, pasti akan diambil tindakan oleh pihak berkuasa.

Namun, lain pula yang bakal terjadi di ibu kota Perancis ini tidak lama lagi. Difahamkan bandar raya itu bakal membuka satu taman khas buat individu yang gemar berbogel tanpa khuatir ditangkap oleh pihak berkuasa.

Dikatakan majlis bandar tersebut juga telah meluluskan rancangan untuk membuka taman khusus tersebut buat golongan berkenaan untuk beristirahat.

Namun, salah seorang pengiklan memberitahu stesen antarabangsa CNN bahawa mereka masih belum memutuskan lagi di manakah lokasi taman itu bakal dibuka.

Bagaimanapun, ianya berkemungkinan berhampiran dengan Lac Daumesni di tenggara Paris.

Jurucakap Timbalan Datuk Bandar, Bruni Jiliard telah menyokong rancangan itu dan mengesahkan bahawa pembukaan taman itu telah diluluskan dalam mesyuarat majlis bandar.

Usul pembukaan taman itu juga telah dicadangkan oleh Parti Hijau Paris dalam penghujahan bertulisnya kepada Majlis Bandar Raya Paris yang mengatakan bahawa Perancis merupakan tempat untuk golongan gemar berbogel.

Seramai dua juta ahli bogel dari Jerman, Belanda, Britain dan Belgium dikatakan sangat suka datang ke Paris dengan bertujuan untuk berbogel di sana.

Tambahan pula, terdapat kira-kira sebanyak 155 pusat percutian semula jadi di Paris yang menjadi tumpuan golongan itu.

Tetapi sebenarnya terdapat undang-undang yang tidak membenarkan mana-mana individu berbogel di tempat awam dan mereka bakal dihukum denda sebanyak AS$15 ribu (RM62797.50) atau dipenjara selama setahun.

Ketika ini, terdapat cuma satu lokasi di Paris yang membolehkan golongan itu berbuat demikian iaitu di kolam Le Gall namun ia hanya boleh digunakan pada hari Isnin, Selasa dan Rabu malam sahaja.


“Lokasi itu makin kecil dan kolam itu ditutup setiap kali musim panas. Kami ada kira-kira 1,000 ahli dan jumlah itu juga kian meningkat,” kata wakil Presiden Persatuan Promosi Naturisme di Liberty (APNEL), Jacques Frimont.

Frimont sendiri berusaha untuk membuat kawasan itu menjadi lebih besar untuk golongan bogel itu lebih selesa melakukan aktiviti mereka di taman tersebut.

Tambahnya lagi, tempat itu agar sesuai kerana mempunyai air pancut dan agak selesa untuk mereka yang ingin berjemur. Dia juga berharap agar Lac Daumesnil dapat digunakan pada musim panas tahun ini.

Selain itu, kerajaan Paris juga telah menyediakan rancangan untuk meluaskan tasik di Lac Daumesnil kepada zon renang untuk orang awam.

Seorang ahli bogel Paris, Denis Porquet turut mengatakan bahawa kolam renang itu terlalu sempit apabila pernah seramai 150 orang menyerbu kawasan tersebut pada 21 September 2016 lalu.

“Kami bebogel di khalayak ramai untuk berseronok. Kegiatan ini bukan melakukan perkara tidak senonoh di tempat awam. Tapi kami hanya tidak berbaju dan tidak melakukan jenayah,” katanya. – MYNEWSHUB.CC/AH

Kategori