Tuesday, June 18, 2024

Creating liberating content

Allahyarham Mohd Kamal Banyak...

KOTA BHARU - Kerajaan Kelantan merakamkan ucapan takziah kepada keluarga bekas Rektor Universiti...

Patriot Puji Keputusan Salahuddin...

KUALA LUMPUR - Persatuan Patriot Kebangsaan (Patriot) menyifatkan kenyataan Menteri Pertanian dan Industri...

Ratu Rock Malaysia Mengucapkan...

KUALA LUMPUR, 10 Jun 2023 - Malam tadi telah menjadi saksi kehebatan ratu...

Projek Ladang Hutan Di...

ALOR SETAR – Projek pembangunan ladang hutan masih diteruskan di Kedah dalam usaha...

Sayu… Gambar Warga Emas Dalam Banjir Jadi Tular

GEORGETOWN – Gambar-gambar yang menunjukkan beberapa orang warga emas yang merupakan penghuni sebuah rumah orang-orang tua di Jalan P.Ramlee terperangkap dalam banjir telah menjadi tular di media sosial.

Gambar-gambar tersebut dikongsikan oleh akaun Penang Kini dan telah menerima lebih 20 ribu likes dan lebih 13 ribu perkongsian.

Salah satu gambar yang mencetuskan perasaan sayu di hati netizen adalah seorang wanita tua yang kelihatan sedang ditenggelami air banjir separas perutnya,serta dilkelilingi oleh bantal yang diapungi air dan juga barangan plastik.


Dalam satu lagi gambar, sepasang warga emas lelaki dan wanita dengan baju yang basah dilihat cuba untuk membantu seorang lagi warga emas untuk merentasi banjir tersebut.

Rata-rata daripada netizen amat terkesan dengan gambar-gambar tersebut dan memohon orang ramai agar memberi bantuan kepada penghuni pusat jagaan itu.

Malah, meskipun berlainan bangsa dan agama, mereka masing-masing turut memanjatkan doa agar kesemua warga emas itu selamat.

Kesemua penghuni di situ dipercayai terselamat dan telah dipindahkan ke lokasi lain.

Rumah jagaan orang-orang tua di Jalan P.Ramlee, di sini, merupakan antara beberapa bangunan yang ditenggelami air dalam kejadian banjir yang melanda Pulau Pinang sejak Sabtu lalu. – MYNEWSHUB.CC

Kategori