• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Monday, May 19, 2025
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

‘Saya Orang Anwar, Tapi Saya Tinggalkan Dia’ – Husni

oleh
01/11/2017
dalam Politik, Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

KUALA LUMPUR – Bekas Menteri Kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah mendedahkan bahawa enam tokoh pembangkang yang parti mereka bergabung ketika ini tidak mampu bersatu.

Ini termasuk konon di bawah satu bumbung Pakatan Harapan bagi membawa Malaysia ke tahap lebih baik dengan mengambil kisah kegagalan blok sebelum ini dikenali sebagai Pakatan Rakyat, Barisan Alternatif dan sebagainya.

Ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2018 di Dewan Rakyat hari ini, Ahli Parlimen Tambun itu berkata beliau sama sekali tidak percaya enam pemimpin tersebut dapat bersatu seperti Barisan Nasional (BN).

Beliau merujuk kerjasama antara Tun Dr. Mahathir Mohamad dengan seterunya, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Lim Kit Siang, Lim Guan Eng serta Mohamad Sabu dalam blok pembangkang berkenaan.

“Kamu tahu Tun M (Mahathir) siapa? Saya tahu sebab saya (bekas) Menteri Kewangan II. Kamu tahu apa berlaku ketika isu beli Pos Malaysia dan Perwaja? Saya tahu. Kamu tahu Muhyiddin, kamu tidak tahu tapi saya tahu.

“Kamu tahu Anwar? Saya sendiri ‘orang’ Anwar tapi saya tinggalkan dia selepas dia berhenti (dipecat) jadi Timbalan Perdana Menteri. Boleh ke kita mengikut mereka? Kit Siang, Guan Eng dan Mat Sabu, semua enam orang ini.

“Boleh ke mereka membawa Malaysia bersatu konon untuk membina masa depan Malaysia yang lebih baik? Saya tidak percaya, sebab itu pilihan raya umum akan datang adalah BN untuk masa depan,” tambah Husni lagi.

Beliau berkata, dalam masyarakat Cina sendiri, ada satu falsafah kehidupan yang diamalkan iaitu hanya mengikut satu kuda dan bukannya enam kuda sekali gus sebagai perbandingan dalam isu kepimpinan organisasi.

“Saya ada kenalan dari kumpulan masyarakat Cina kebangsaan termasuk di Pulau Pinang, kalau kita mahu perubahan masa depan, kita bercakap 60 tahun Malaysia akan datang, kita kena ikut satu saja ‘kuda’.

“Kalau ‘kuda’ itu silap kita boleh betulkan. Saya apabila keluar Kabinet, saya ada jumpa (Datuk Seri) Najib (Razak). Saya nyatakan, kita mesti tukar masa depan, sebab kini kita ada persekitaran yang berbeza.

“Kita perlu bawa satu usaha supaya rasuah dihapuskan sepenuhnya. Najib kata ya… betul Husni. Saya kata, letak dalam semua komuniti, SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) mesti ada situ.

“Malah semua kementerian mesti letak SPRM dan dia kata sedang buat,” katanya. Husni juga yakin di bawah kepimpinan Najib, usaha banteras rasuah dapat dilakukan serta meletakkan Malaysia sebagai negara ‘sifar rasuah’.

Mahathir ialah Pengerusi PPBM; Anwar (Penasihat Umum PKR); Muhyiddin (Presiden PPBM); Mohamad (Presiden PAN); Kit Siang (Ketua Parlimen DAP) dan Guan Eng (Setiausaha Agung DAP). – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

Tags: Husni Hanadzlah
Share196Tweet123SendShare
Previous Post

Lulus RM200j Bangun Sektor Pekebun Kecil

Next Post

Anda Tersalah Hantar Mesej WhatsApp?

Related Posts

Husni Yakin BN Mampu Sapu Bersih Tambun

29/04/2018
0

IPOH - Bekas Menteri Kewangan Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah yakin Barisan Nasional (BN) akan menyapu bersih kerusi Parlimen...

Husni Bertanding Calon Bebas Hanya Spekulasi

26/03/2017
0

IPOH - Desas-desus Anggota Parlimen Tambun yang juga bekas Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah bakal bertanding sebagai...

Next Post

Anda Tersalah Hantar Mesej WhatsApp?

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd