Tuesday, July 16, 2024

Creating liberating content

Spekulasi Thailand Lepaskan Air...

DUNGUN - Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien berkata spekulasi kononnya Thailand...

Rundingan Agihan Kerusi UMNO,...

KUALA LUMPUR - Rundingan UMNO dan Barisan Nasional (BN) mengenai pengagihan kerusi untuk...

Sabah Bentang Belanjawan Lebihan...

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri mengumumkan peruntukan sebanyak RM4.79 bilion bagi Belanjawan Negeri Sabah...

Boeing Mula Pasang 737...

KUALA LUMPUR - Pekerja Boeing di Renton, Washington, mula membina pesawat perintis 737...

Putera Charles Dan Isteri Lawat Malaysia Mulai Esok

KUALA LUMPUR – Putera Wales dan Duchess of Cornwall akan mengadakan lawatan rasmi pertama ke Malaysia mulai esok hingga 8 Nov ini, menurut Wisma Putra hari ini.

Lawatan oleh pewaris takhta Britain itu, Putera Charles dan isteri, Camilla Parker Bowles, merupakan kunjungan rasmi ketiga anggota kerabat diraja Britain ke Malaysia sejak 1998.

Sebelum ini, Ratu Elizabeth II dan suami baginda, Duke of Edinburgh, Putera Philip, menghadiri majis perasmian Sukan Komanwel ke-16 di sini pada September 1998 dikuti pasangan diraja, Putera William (Duke) dan Kate Middleton (Duchess of Cambridge) pada September 2012.

Menurut kenyataan itu, Putera Charles dan Camilla akan melawat beberapa tempat dan menyertai pelbagi program penting bersempena sambutan ulang tahun ke-60 hubungan diplomatik antara United Kingdom dan Malaysia.

Semasa lawatan itu, baginda dijangka bertemu dengan pelabagai lapisan masyarakat Malaysia termasuk kerabat diraja, kanak-kanak kurang upaya dan komuniti perniagaan.

Putera Charles dan Camilla juga dijangka mengadap Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V di Istana Negara serta mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor.


Sempena lawatan bersejarah itu, Pos Malaysia Berhad (Pos Malaysia) akan mengeluarkan setem peringatan khas Jumaat ini untuk menandakan peristiwa penting hubungan dua hala selama 60 tahun antara Malaysia dan United Kingdom.

Hubungan dua hala antara kedua-dua negara itu merangkumi pelbagai bidang termasuk perdagangan, pertahanan dan keselamatan, pelaburan, pendidikan, ekonomi digital, teknoloji hijau, tenaga boleh diperbaharui dan pelancongan.

Malaysia adalah pasaran eksport kedua terbesar United Kingdom di ASEAN dan rakan dagang ketiga terbesar di Eropah.

Dalam bidang pendidikan, terdapat lebih 18,000 pelajar Malaysia sedang melanjutkan pengajian di negara itu. – BERNAMA

Kategori