Saturday, April 20, 2024

Creating liberating content

Tokpa Positif Covid-19

KOTA BHARU - Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed...

Remaja Palestin Mati Ditembak...

BURQIN - Tentera Israel menembak mati seorang remaja Palestin ketika satu serbuan untuk...

Segera Laksanakan AES Agar...

GEORGETOWN - Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) hari ini menggesa kerajaan persekutuan melaksanakan...

Malaysia Masih Kekurangan Pakar...

KUALA LUMPUR - Pelajar dan pengamal perubatan di negara ini disaran membuat pengkhususan...

Berjaya Pembedahan Pemindahan Kepala

VIENNA – Seorang profesor kontroversi dari Itali, Sergio Canavero mendakwa pemindahan kepala manusia pertama berjaya dilakukan pada satu mayat di China.

Katanya, dalam pembedahan selama 18 jam itu, pakar mendapati tidak mustahil untuk menyambung semula tulang belakang, saraf dan saluran darah pada kepala yang dipotong.

“Pembedahan sama terhadap manusia yang masih hidup akan dilakukan tidak lama lagi,” katanya dalam satu sidang media di sini kelmarin.

Pengarah Kumpulan Neuromodulasi Termaju Turin itu mencetuskan kontroversi selepas mendedahkan pasukannya membuat penyelidikan untuk membuat pemindahan kepala manusia ke badan yang lain.

Prosedur itu dilakukan oleh satu pasukan diketuai Dr Xiaoping Ren yang pada tahun lalu memindahkan kepala pada badan monyet.

“Kertas laporan pembedahan ini akan disiarkan dalam tempoh beberapa hari lagi.

“Semua orang berkata, ia adalah mustahil tetapi pembedahan ini berjaya,” tegasnya.


Pengarah Kumpulan Neuromodulasi Termaju Turin itu mencetuskan kontroversi selepas mendedahkan pasukannya membuat penyelidikan untuk membuat pemindahan kepala manusia ke badan yang lain.

Menurutnya, langkah seterusnya pasukan itu adalah melakukan penukaran kepala terhadap dua penderma yang mengalami mati otak.

Seorang lelaki Russia, Valery Spiridonov yang lumpuh seluruh anggota badan menawarkan diri untuk memindahkan kepalanya ke badan yang lain.

“Langkah terakhir untuk pemindahan kepala secara rasmi bagi satu keadaan perubatan akan dilakukan,” jelasnya. – Agensi/myMetro Online

Kategori