Saturday, April 20, 2024

Creating liberating content

Sayangi Ibu Anda: Inilah...

SESUNGGUHNYA, wanita adalah makhluk yang begitu istimewa dan sebaik-baik ciptaan Allah SWT, sehinggakan di...

Banjir: FAMA Agih Barangan...

KUALA TERENGGANU - Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) mengagihkan bantuan barangan bernilai RM1,000...

Mahkamah Larang Merokok Di...

IENNA - Bayangkan jika anda dilarang oleh mahkamah daripada merokok di dalam rumah...

Permohonan mySalam Ditolak, Ini...

PUTRAJAYA - Kes seorang pemandu lori yang penghidap kanser kolon tahap empat yang...

Sultan Johor Berkenan Melawat Kampung Parit Bugis

MUAR – Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar berkenan mencemar duli melawat Kampung Parit Bugis, Sungai Balang di sini, hari ini.

Keberangkatan tiba baginda dengan menaiki kenderaan rasmi diiringi Pegawai Daerah Muar, Mohd Noorazam Osman, ternyata mengujakan hampir 300 penduduk kampung berkenaan.

Sebagai raja yang berjiwa rakyat, Sultan Ibrahim berkenan meluangkan masa kira-kira sejam bersarapan dan bersembang serta bergambar bersama penduduk di kampung terbabit.

Baginda turut berkenan menyaksikan persembahan Reog, iaitu pementasan cerita rakyat dahulu kala yang berasal dari Ponorogo, Jawa Timur, dan melawat pameran mengenai sejarah Kampung Parit Bugis seperti asal usul nama kampung berkenaan serta latar belakang penduduk awal kampung terbabit.

Turut hadir Anggota Dewan Undangan Negeri Sungai Balang, Zaiton Ismail dan Timbalan Ketua UMNO Bahagian Muar, Datuk Ashari Sarip.

Sebelum berangkat pulang, baginda sempat melawat ke bahagian dalam rumah Ketua Kampung Parit Bugis Saifudin Mohd Kadak yang dijadikan inap desa.


Perkampungan itu terdiri daripada 12 penempatan iaitu Parit Masjid, Parit Gantong, Kampung Melayu, Parit Begelen, Simpang Sekolah, Parit Bugis, Parit Nombor 1 hingga 5 dan Sungai Balang Kecil.

Kawasan itu dibuka pada 1909 oleh orang Bugis yang diketuai Daeng Saribut dan Daeng Abu Bakar dengan menanam getah. – BERNAMA

Kategori