Tuesday, June 25, 2024

Creating liberating content

Meloyakan! Menu Ayam Goreng...

JIJIK. Niat di hati hendak mengalas perut dengan hidangan rangup ayam goreng dari...

Ujian Klinikal Beberapa Vaksin...

KUALA LUMPUR - Ujian klinikal terhadap beberapa jenis vaksin denggi sedang dijalankan oleh...

Kesihatan Muhammad Adib Semakin...

KUALA LUMPUR - Keadaan kesihatan Muhammad Adib Mohd Kassim, anggota bomba yang cedera...

Ibu Hamil, Susukan Anak...

KUALA LUMPUR - Wanita mengandung serta yang menyusukan anak disaran untuk menangguhkan pengambilan...

PPIM Tidak Gentar Ugutan Sindiket 9 Dragons

PERSATUAN Pengguna Islam Malaysia (PPIM) tidak gentar dengan ancaman dan ugutan diterima daripada sindiket perjudian yang berasa tergugat dengan pendedahan dibuat oleh pihak itu.

Menurut ketua aktivisnya, Datuk Nadzim Johan, pihak PPIM sudah lali dengan segala ancaman yang diterima sejak daripada awal penubuhan badan bukan kerajaan itu hingga ke hari ini.

Menurut beliau lagi, PPIM sama sekali tidak akan berganjak dalam usaha membanteras sindiket haram di negara ini dan bersedia untuk menghadapi apa jua kemungkinan yang bakal berlaku.

Datuk Nadzim Johan

“Telinga kita pun ada di mana-mana. Jadi baru-baru ini, sindiket ini telah berjumpa dan marah sangat pada PPIM, jadi dia nak ‘ajar’ kita, pasal isu Ah long pun kita campur tangan dan isu berkaitan sindiket ini, jadi mereka tidak senang.

“Ancaman ini dari dulu lagi, ada nak hantar peluru lah, macam-macam lagi, segala ancaman itu sudah biasa. Itu mesej yang dihantar.

“Kita dah ada 20 tahun, takda kita nak lari pun dan kita buat ini untuk keselamatan pengguna,” katanya dalam sidang media di ibu pejabat PPIM, semalam.

Dalam pada itu, Nadzim turut menyeru agar semua pihak bersama-sama dan bersatu memainkan peranan masing-masing bagi melenyapkan aktiviti haram berkenaan.

“Kita yakin jika kita bersama menekan sindiket ini,terutama rakan-rakan media dan semua pihak sama ada agensi, rakyat ambil kesempatan ini bersama-sama pihak berkuasa, kita lenyapkan premis perjudian yang begitu banyak merobek masyarakat kita jadi ketagih berjudi,” katanya.

Disoal mengenai pendedahan terbaharu berkaitan dengan 9 Dragons, Nadzim berkata, sindiket itu telah mengadakan perjumpaan ekoran rasa kurang senang dengan campur tangan PPIM dalam urusan mereka.


“Saya dimaklumkan mesyuarat ini diadakan di Selangor dan Kuala Lumpur, yang dihadiri lima atau enam ketua kumpulan yang mengetuai sindiket berkenaan.

“Mereka adakan mesyuarat kerana rasakan periuk nasi terganggu dengan campur tangan PPIM terhadap bisnes mereka,” katanya dipetik portal Sinar Online.

Sementara itu, beliau turut mengaku pihak polis ada menghubunginya bagi mendapatkan keterangan berhubung pendedahan berkenaan sebelum ini.

“Insya-Allah, saya akan ke Bukit Aman minggu depan untuk memberikan keterangan,” ujarnya.

Terdahulu, Nadzim mendakwa aktiviti perjudian haram di Malaysia dikawal oleh sembilan orang individu yang dikenali sebagai ‘9 Dragons‘.

Beliau turut mendakwa sistem itu telah lama digunakan oleh kumpulan tersebut sehingga ada yang berada dalam agensi penguat kuasa ‘dibeli’ untuk melicinkan kerja kotor tersebut. – MYNEWSHUB.CC/AM

Kategori