Tuesday, February 27, 2024

Creating liberating content

Bernilai USD41 Juta, Kylie...

BARU berusia 19 tahun, Kylie Jenner sudah disenaraikan Forbes sebagai salah seorang daripada 100 selebriti yang dibayar paling...

Husam, Wan Rahim Dilarang...

KOTA BHARU – Naib Presiden Parti Amanah Negara (PAN), Husam Musa, dan Pengerusi...

Polis Rampas 54 Gram...

BELURAN - Polis merampas 54 gram syabu selepas menahan seorang lelaki berusia 35...

Sarawak Tetap Perjuangkan Hak...

KUCHING - Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg mengulangi bahawa...

Melaka Peruntuk RM47.5 Juta Untuk Sekolah Agama

MELAKA – Sebanyak RM47.5 juta diperuntukkan kerajaan negeri Melaka bagi membiayai pengurusan sekolah agama di bawah pentadbiran Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) tahun ini, persidangan Dewan Undangan Negeri Melaka diberitahu hari ini.

Ketua Menteri Datuk Seri Idris Haron berkata daripada jumlah itu, RM900,000 diperuntukkan bagi keperluan membaik pulih bangunan sekolah agama berkenaan termasuk menggantikan perabot yang rosak.

Katanya kerajaan negeri turut menyediakan insentif sebanyak RM15,000 setahun untuk sekolah agama itu bagi tujuan pengurusan dan pentadbiran institusi berkenaan, manakala pelajar tahfiz turut diberikan bantuan berbentuk dermasiswa di bawah program Tahfiz Bestari dengan kadar RM6,000 setahun.

“Kerajaan boleh membantu menyelesaikan masalah seperti penambahbaikan infrastruktur sekiranya pihak sekolah agama dan pusat tahfiz swasta berdaftar dengan kerajaan negeri dengan kadar segera.

“Saya percaya selepas Dasar Pendidikan Tahfiz Negara (DPTN) dimuktamadkan di semua sekolah agama, lebih banyak peruntukan yang akan disalurkan untuk penambahbaikan pendidikan anak-anak ini nanti,” katanya ketika menggulung usul melaksanakan DPTN di pusat tahfiz seluruh negeri.

Usul itu kemudian diluluskan dengan sokongan majoriti 23 ADUN manakala empat berkecuali dan seorang lagi iaitu Ketua Pembangkang Khoo Poay Tiong (DAP-Ayer Keroh) digantung daripada menghadiri persidangan itu hari ini.


Sehingga kini terdapat 49 Institusi Pendidikan Islam Swasta (IPIS) ditubuhkan badan bukan kerajaan (NGO) dan persendirian di Melaka iaitu 20 daripadanya dalam proses pendaftaran dan lapan berjaya didaftarkan di bawah JAIM.

Speaker DUN Melaka Datuk Othman Mohamad kemudian menangguhkan persidangan hingga esok.

Sementara itu, ketika ditemui pemberita di luar persidangan, Idris berkata kerajaan negeri akan bekerjasama dengan pihak berkuasa khasnya Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi memantau serta memastikan perhimpunan Jerusalem Jubilee yang dijadual di Cheng di sini pada 15 hingga 18 Jun ini tidak berlangsung.

“Melaka sering menjadi tumpuan pelancong dan kita dapati ada pihak yang cuba mengambil kesempatan untuk menguji kekuatan dan keteguhan keamanan negeri ini. Justeru, saya ucapkan terima kasih kepada kumpulan yang membuat laporan polis berhubung perhimpunan ini,” katanya. – BERNAMA

Kategori