Thursday, June 20, 2024

Creating liberating content

Erma Dapat Peluang Arah...

SELEPAS berjaya mementaskan teater Mak Cun dan Bawang Putih Bawang Merah baru-baru ini,...

Nik Abduh Imbas Kekejaman...

KUALA LUMPUR - Pemuda PAS mengingatkan ahli dan penyokongnya tentang usaha bekas Perdana...

Terperangkap 6 Jam Atas...

APA yang anda akan lakukan sekiranya terperangkap dalam kesesakan jalan raya untuk berjam-jam...

4 Maut, 7 Cedera...

GERIK – Empat maut manakala tujuh cedera dalam kemalangan membabitkan tiga buah kenderaan...

Pesakit Buah Pinggang Meningkat Setiap Tahun

BALIK PULAU – Jumlah rakyat Malaysia yang mengalami masalah buah pinggang semakin meningkat iaitu 6,000 kes baharu dicatatkan pada setiap tahun.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Hilmi Yahaya berkata pihaknya menganggarkan pesakit buah pinggang daripada tahap satu hingga tahap lima pada masa ini telah mencecah 400,000 orang.

Menurutnya, 40,000 orang daripada jumlah itu pula merupakan pesakit penyakit buah pinggang tahap lima dan memerlukan rawatan dialisis.

“Setiap tahun, sebanyak 6,000 hingga 7,000 kes baharu pesakit buah pinggang melibatkan rakyat negara telah dikesan, akibat daripada amalan gaya hidup dan pengambilan makanan yang kurang sihat,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Balik Pulau berkata demikian kepada pemberita selepas program ‘I Want Sihat’, anjuran Pejabat Kesihatan Balik Pulau, di sini hari ini.

Katanya, setiap tahun, kerajaan memperuntukkan tidak kurang daripada RM1.6 bilion bagi membiayai kos rawatan pesakit buah pinggang tahap lima di Malaysia.

Dr. Hilmi berkata kos rawatan bagi pesakit buah pinggang boleh mencecah sehingga RM40,000 seorang bagi tempoh setahun.


Justeru, kementeriannya sedang memberikan fokus kepada langkah pencegahan bagi menangani masalah buah pinggang serta pelbagai penyakit berbahaya lain dengan menjalankan pelbagai kempen kesedaran.

Katanya, orang ramai juga digalakkan untuk mengamalkan gaya hidup sihat serta menjaga pemakanan seharian bagi mengelak daripada menghidapi penyakit berbahaya itu.

“Setiap orang harus amal gaya hidup sihat untuk elak obesiti dan kencing manis dengan melakukan aktiviti fizikal seperti berbasikal, berjoging dan mengamalkan pengambilan makanan yang sihat,” katanya. – BERNAMA

Kategori