Tuesday, June 18, 2024

Creating liberating content

“Ingatkan 3, Rupanya 2...

KUALA LUMPUR - Dua mayat yang dikerat beberapa anggota badan ditemukan di tepi...

Kedah Mahu Lihat Prestasi...

ALOR SETAR - Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA) mungkin memberi peluang kepada penolong...

Jangan Hukum Persatuan Bola...

KOTA BHARU - Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) meminta agar Persatuan Bola Sepak...

“Mungkin Mereka Tak Ada...

KUALA LUMPUR - Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, menyindir Menteri Kewangan,...

Pegawai Imigresen Rogol Wanita Warga Thailand

ALOR GAJAH – Seorang pegawai Imigresen mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tiga pertuduhan masing-masing merogol, melakukan persetubuhan bertentangan aturan tabii dan mengugut seorang wanita warga Thailand, bulan lepas.

Frankie Chua Siong Kiat, 30, menghadapi pertuduhan merogol wanita itu mengikut Seksyen 376(2) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penjara minimum lima tahun dan tidak melebihi 30 tahun dan boleh dikenakan sebatan sekiranya sabit kesalahan.

Tertuduh turut menghadapi pertuduhan melakukan persetubuhan bertentangan dengan aturan tabii iaitu melakukan oral seks, dan didakwa menurut Seksyen 377C Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara minimum lima tahun dan tidak lebih 20 tahun.

Dia juga didakwa melakukan ugutan jenayah terhadap wanita tersebut mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Chua didakwa melakukan kesalahan itu antara 1 tengah hari hingga 1.15 tengah hari di tempat dan tarikh yang sama iaitu di Depot Tahanan Imigresen Machap Umboo di sini, pada 9 Mac lepas.


Hakim Wan Mohd Norisham Wan Yaakob membenarkan jaminan RM12,000 bagi setiap pertuduhan dengan seorang penjamin serta menetapkan 8 dan 9 Mei depan untuk mengambil keterangan mangsa juga melantik jurubahasa Thai.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Ifa Sirrhu Samsudin manakala tertuduh diwakili peguam Rengganathan Abdullah. – BERNAMA

Kategori