Thursday, June 20, 2024

Creating liberating content

MSN Kedah Ambil Tindakan...

ALOR SETAR - Majlis Sukan Negeri Kedah akan mengambil tindakan sekiranya ada atletnya...

Pengarah Kebajikan PAN Mengaku...

KUALA LUMPUR - Seorang pemimpin Parti Amanah Negara (PAN) bertindak melampau gara-gara terlalu...

36 Kaki Judi, Pencuri...

SUNGAI PETANI - Sejumlah 36 kaki judi ditahan dalam tiga serbuan berasingan oleh...

Sesi Sekolah Penggal 2015...

Bagi negeri yang terjejas akibat tragedi banjir, Kementerian Pendidikan kini sedang mempertimbangkan kemungkinan...

‘Harap Ekspedisi Kutub Utara Jadi Inspirasi Anak Muda’

SEPANG – Kejayaan tiga penjelajah negara Ekspedisi Kelab Eksplorasi Tujuh Benua (KE7B) menakluki Kutub Utara diharap menjadi insprasi kepada rakyat Malaysia untuk mengejar impian dalam meneroka dunia.

Ketua penjelajah, Muhamad Muqharabin Moktharrudin atau lebih dikenali sebagai Qobin berkata, ekspedisi tersebut bukan mahu mencipta rekod baharu tetapi ingin mengajak lebih ramai rakyat negara ini terutamanya anak muda untuk menyertai sukan ekstrem.

“Kami bukan berhasrat mencipta rekod, tetapi kejayaan ini diharap menjadi inspirasi kepada yang lain supaya tidak takut menceburi bidang sukan ekstrem.

“Rekod adalah perkara kedua kerana biarpun ekspedisi ini pernah dilakukan oleh Datin Paduka Sharifah Mazlina Syed Abdul Kadir, namun setiap orang bakal berdepan dengan cabaran berbeza di Kutub Utara,” katanya ketika ditemui Mynewshub di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini, sebaik tiba dari Norway kira-kira jam 12.15 tengah hari tadi.

Tambahnya, pelbagai halangan yang ditempuh termasuk ancaman beruang kutub, rekahan air dan bongkah ais besar namun ia tidak memutuskan semangat mereka demi mengharumkan nama Malaysia di persada dunia.

“Setiap hari kami harus berjalan sekurang-kurangnya lapan hingga ke sembilan jam untuk percepatkan perjalanan yang kebiasaannya hanya memerlukan enam jam sahaja.

“Biarpun agak sukar namun kami sememangnya tidak mahu menyerah kalah, malah perlu menggalas amahan yang diberikan sebelum berjuang habis-habisan demi mengharumkan nama negara,” katanya.

Misi yang disertai Qobin bersama dua ikon sukan lasak negara, Mohd. Irwan Yusoff Abdullah dan Shahrom Abdullah mencatat sejarah sebagai rakyat Malaysia terawal tiba ke titik 90 darjah Kutub Utara pada pukul 5.06 petang waktu tempatan (11.06 malam waktu Malaysia) Khamis lalu.


Mengikut perancangan, Ek­s­pedisi KE7B Kutub Utara 2017 itu melibatkan penjelajahan berski dengan menarik beban kereta luncur salji (sledge) sejauh 111 kilometer (km) yang memakan masa 11 hari, bermula dari Stesen Barneo ke titik 90 darjah Kutub Utara.

Bagaimanapun, ketiga-tiga mereka berjaya menamatkan misi dalam tempoh tujuh hari, iaitu empat hari lebih awal dari jadual yang dirancang.

Sementara itu, Penasihat KE7B, Datuk Akmar Hisham Mohd Yusof berkata, pihaknya dalam perancangan bagi melaksanakan satu lagi misi ekspedisi besar negara iaitu untuk menakluk ‘grand slam’ hujung tahun ini.

“Terdapat beberapa perancangan yang sedang kita teliti. Sekiranya keadaan kewangan mengizinkan dan mendapat tajaan tambahan, kita merancang sebelum hujung ini kita akan cuba laksanakan satu lagi ekspedisi seperti yang dicadangkan saudara Qobin”, katanya. – MYNEWSHUB.CC

Kategori