Wednesday, July 24, 2024

Creating liberating content

Yang Dibimbangi Berlaku –...

ANAK Allahyarhan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Nik Abduh mendedahkan bahawa sudah ada...

Rogol Teman Wanita, Kelindan...

PETALING JAYA - Seorang kelindan lori dihukum penjara lima tahun dan dua sebatan...

Fadillah Yusof Terajui Kementerian...

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Fadillah Yusof yang mewakili Gabungan Parti Sarawak (GPS)...

Beruang Kutub Singapura Kini...

SINGAPURA - Sebuah kek hari jadi yang diperbuat daripada agar-agar dan dihiasi dengan...

6 Dicekup Cuba Jual 45 Jongkong Emas Palsu

SINGAPURA – Sebanyak 45 jongkong emas palsu dirampas dan enam lelaki ditangkap kerana cuba jual barangan itu, menurut Pasukan Polis Singapura (SPF) dalam satu kenyataan media hari ini.

Suspek-suspek berusia antara 17 hingga 24 tahun itu, berjaya dicekup selepas beberapa operasi secara serentak dijalankan kelmarin dan semalam di sekitar Yishun, Joo Koon Road, Kampong Java Road dan Outram Road.

Secara keseluruhan, 45 jongkong emas palsu dijumpai semasa operasi itu. Tiga daripada suspek itu – berusia 17, 19 dan 24 tahun – didakwa di mahkamah hari ini atas tuduhan menipu di bawah Seksyen 420 dan 109 Kanun Jenayah.

Akhbar popular TODAY melaporkan siasatan terhadap suspek yang lain masih dijalankan. SPF menambah bahawa mereka menerima aduan mengenai percubaan untuk menjual jongkong emas palsu antara 13 Mac hingga 5 April.

Siasatan awal SPF mendedahkan bahawa suspek-suspek tersebut cuba menjual barangan palsu berkenaan kepada beberapa kedai pajak gadai dan orang awam di seluruh Singapura untuk mengelak daripada dikesan.

Agensi Mediacorp difahamkan, bahawa dua lelaki rakyat Singapura, yang ditangkap pada Rabu lalu berhubung kes sama iaitu cuba untuk memajak dua jongkong emas palsu di sebuah kedai pajak gadai berhampiran Pasar Tekka.


Pihak polis republik tersebut dalam kenyataan berkenaan turut mengingatkan orang ramai agar lebih berwaspada dan tidak terus beli jongkong emas daripada sumber-sumber tidak boleh dipercayai meskipun harganya menarik.

Tertuduh sekiranya disabitkan kesalahan oleh pihak mahkamah atas dakwaan penipuan tersebut boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 10 tahun, dan boleh sejumlah denda. – Agensi/Mynewshbub.cc/HAA

Kategori