• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Tuesday, May 26, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Myanmar: Sebuah Israel Dalam Asean

oleh Ahmad Albab
19/01/2017
dalam Jenayah, Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

BANYAK persamaan antara rejim Zionis di Israel dan kerajaan Myanmar. Satu di Asia Barat dan satu lagi di Asia Tenggara. Namun, keduanya kembar syaitan yang menyakitkan kepala.

Israel sentiasa menafikan sezalimannya terhadap penduduk Palestin. Pendirian sejak tahun 1948 dan jadi bertambah tegar selepas Yahudi menang Perang Enam Hari Arab Israel pada 1967. Sejak peluasan pendudukannya di Tebing Barat, Israel tidak pernah mempedulikan pandangan dunia.

Sikap tegar Israel serta kelemahan PBB kini jadi teladan pada Myanmar. Kerajaan yang masih dipengaruhi junta tentera itu, yakin dengan mengamalkan strategi Tel Aviv, penghapusan sejuta penduduk etnik Rohingya boleh dilakukan secara sistematis.

Semalam, Pertubuhan Bangsa-Bang­sa Bersatu (PBB) menyanggah hasil siasatan interim kerajaan Myanmar yang mendakwa tidak berlaku sebarang kes kelaparan dan kekurangan zat makanan di Rakhine ketika operasi tentera Myanmar dilakukan.

Suruhanjaya yang dilantik kerajaan Myanmar itu mendakwa, tiada kes kekurangan makanan di Rakhine. Malah, wilayah itu dianggap sesuai untuk kegiatan nelayan dan pertanian.

Kerajaan Myanmar cuba membodohkan dunia. Seperti Tel Aviv, jawapan bodoh ini tanda sikap bongkak dan tidak menghormati aspirasi dunia.

Hairan! Bagaimana Yahudi jenis ini dibenarkan berada dalam Asean?

Penilaian PBB bertarikh 29 Disember 2016 yang dikemaskini Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA) PBB itu mendakwa, hanya kira-kira 5,000 dibenarkan menerima bantuan kemanusiaan.

“Bilangan yang hadir amat kecil sedangkan jumlah pesakit yang mengalami masalah kekurangan zat makanan agak tinggi,” kata laporan penilaian itu.

“94 peratus di penduduk di utara dan 71 peratus di selatan Rakhine kini bergantung pada program makanan yang disedekahkan,” kata laporan WFP.

PBB dan kumpulan hak asasi manusia sebelum ini berulang kali meminta penyiasatan bebas diadakan tetapi Myanmar ber­tindak menubuhkan suruhanjaya siasatannya sendiri.

Seperti Tel Aviv, kerajaan Myanmar memperlekeh laporan PBB sebagai dokumen yang tidak mempunyai bukti.

Laporan terbaharu PBB ini memberikan tanda tanya pada nasib misi kemanusiaan yang akan berlepas dari Pelabuhan Klang pada 3 Februari ini. Misi Food Flotilla To Arakan dijangka tiba di Sittwe pada 9 Februari.

Persoalannnya: Apakah kerajaan Myanmar akan membenarkan bantuan kemanusiaan ini dibawa masuk atau hanya akan dirampas dengan alasan “akan diuruskan agihannya secara dalaman?”

Sementara itu, kerajaan Myan­­mar mendakwa, ia tidak terkesan dengan laporan penilaian PBB kerana dokumen itu tidak mempunyai bukti. – MYNEWSHUB.CC

Tags: IsraelMyanmar
Share198Tweet124SendShare

Related Posts

Perancis Haramkan Itamar Ben-Gvir Masuk Masuk Wilayah Negara Itu

Perancis Haramkan Itamar Ben-Gvir Masuk Masuk Wilayah Negara Itu

23/05/2026
0

OLEH MYNEWSHUB  PARIS – Kerajaan Perancis secara rasmi mengharamkan Menteri Keselamatan Nasional Israel, Itamar Ben-Gvir daripada memasuki wilayah negara itu...

Infrastruktur Telekom Israel Didakwa Diguna Untuk Intip Pengguna Di Lebih 10 Negara Termasuk Malaysia

Infrastruktur Telekom Israel Didakwa Diguna Untuk Intip Pengguna Di Lebih 10 Negara Termasuk Malaysia

05/05/2026
0

Oleh Mynewshub KUALA LUMPUR – Satu pendedahan mengejutkan mendakwa infrastruktur telekomunikasi milik Israel telah digunakan secara meluas untuk tujuan pengawasan...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd